Utorak, 21 svibnja, 2024

Dr. Filandra: “Srbima i Hrvatima danas Bošnjaci nisu potrebni. Bošnjacima su Srbi i Hrvati potrebniji nego ikada ranije”

Must Read

Prof. dr. Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, autor nedavno objavljene knjige Bošnjacinakonsocijalizma koja govori o bošnjačkom identitetu u post-jugoslavenskom dobu u intervju za Dane govorio je o potrošenosti idejnih, identitetskih i političkih modela korištenih u posljednje dvije decenije; komentira svođenje bošnjačke politike na golu borbu za preraspodjelu vlasti i moći i uloge SDA, SDP-a i SBB-a te rukovodstva IZ-a u BiH u urušavanju bošnjačke političke scene.

 

Na upit je li Federacija BiH postala remetilački faktor zbog odnosa Bošnjaka i Hrvata ili zbog urušavanja bošnjačke političke scene, dr. Filanda je kazao kako su se objektivno Bošnjaci kao samotitulirani nositelji bosanskohercegovačke državne ideje, oni su sebe tako titulirali i postavili, našli u raskoraku između nekih bošnjačkih nacionalnih interesa i bosanskohercegovačkih državnih interesa.

 

-Tu je prvo nastao sukob a zatim je unutar bošnjačke nacionalne ideje nastao sukob oko preraspodjele moći. Tako da su Bošnjaci najodgovorniji objektivno za krizu tog političkog sistema, bez obzira što su i drugi taj bh subjektivitet narušavali-kazao je on.

 

Na konstataciju kako Srbi i Hrvati u BiH traže primarno zaštitu svojih interesa unutar države BiH, te da se ne može govoriti o njihovom odlasku iz BiH jer oni unutar BiH traže garancije svog opstanka, te čitaju li Bošnjaci pogrešno njihovo kretanje i jesu li Bošnjaci zaboravili da prave savezništva, dr. Filanda se složio s tom konstatacijom.

 

U pravu ste. Danas su Bošnjaci u poziciji da moraju tražiti prijatelje i saveznike. Grubo govoreći, Srbima i Hrvatima danas Bošnjaci nisu potrebni. Oni na različite načine žele da se ograniče u svoje etničke prostore i da ih politički institucionaliziraju. Njima Bošnjaci više nisu potrebni. Bošnjacima su Srbi i Hrvati potrebniji nego ikada ranije, ali političke operacionalizacije takve svijesti nema. Bošnjaci moraju među Srbima i Hrvatima tražiti svoje saveznike, ali ta politika mora biti principijelna. Ta politika generalno postoji u nekoj općoj narativnoj formi, ali ona u principu ne funkcionira-kazao je dr. Filandra. (R..I. Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -