Published On: Sri, ožu 2nd, 2022

DR. BARBARIĆ: Nakon agresije na Ukrajinu bošnjačka politika će spoznati da ne može majorizirati Hrvate

Nakon agresije na Ukrajinu bošnjačka politika će spoznati da ne može više majorizirati Hrvate -kazao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne docent na Studiju politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Dražen Barbarić. Pojasnio je kako će međunarodni pritisak i unutarnje spoznavanje bošnjačke politike dovesti do osvješćivanja da BiH bez triju naroda ne može funkcionirati.

„U BiH je ratni narativ ubačen za vrijeme ozbiljnih pregovora o izmjenama izbornog zakona gdje smo imali potpuno skretanje međunarodnih i domaćih aktera pa smo se nekih mjesec dana pitali hoće li biti rata ili ne“, istaknuo je Barbarić. Pozvao je na prestanak s ratnim huškanjem te okretanjem stvarnim problemima koji nas tište i koje moramo rješavati. „Rata neće biti“, poručio je.

„Ruski utjecaj je vidljiv u dijelu visoke politike BiH preko političke elite unutar Republike Srpske. Nije vidljiv u udrugama civilnog društva, ekonomiji, obrazovanju, kulturnoj sferi. Da postoji jest, da je stvaran i efektno prisutan ili da koči neke procese – nije“, rekao je.

Na pitanje koliko bi NATO mogao biti slijedeća točka prijepora jer su Hrvati i Bošnjaci za ulazak dok kod Srba prevladava protivljenje, Barbarić je odgovorio kako bi moglo do toga doći ukoliko to postane političko pitanje u RS-u. „Možda se s obzirom na rat u Ukrajini, žrtve i razaranja javno mnijenje u RS-u promijeni da se neće previše vezivati za Rusiju kao nezamjenjivog jamca sigurnosti i možda se odluče za tješnje odnose s NATO-om uz perspektivu dugoročnijeg članstva, a ne ovako odrješito ne“, naglasio je.

„Na Banjaluku će se od sada uvijek gledati s nevjericom jer Rusija je izgubila međunarodni ugled. Pozicija Banjaluke će biti nešto distanciranija u odnosu na rusku administraciju. Nisam siguran da će to nešto posebno poremetiti odnose između službenog Mostara i Banjaluke.“ Naglasio je kako nije dobra politika da se u BiH stvaraju blokovi dva protiv jednoga.

Vojni analitičar Ivica Mandić u emisiji Kompas je rekao kako se Rusi pribojavaju napada na urbane sredine u kojima je uvijek teško voditi ratne operacije. „S obzirom na rusko povijesno iskustvo mene čudi zašto se na takvo što i krenulo. Slijedi jedan rat iscrpljivanja u kojem će ruske oružane snage iskrvariti. U svemu tome pripomažu sankcije koje su uvedene Rusiji i to će izuzetno brzo iscrpiti rusku moć i ratne operacije“, kazao je Mandić.

Mandić je istaknuo kako se slanje 500 vojnika u operaciju EU-a u BiH mora shvatiti kao ozbiljna poruka da nitko iz NATO-a i EU neće dopustiti zveckanje oružjem u BiH. „Pregovarati se može pet, deset ili 15 godina, ali zveckanje oružjem se neće dopustiti i onaj koji nešto pokuša skupo će to platiti“, poručio je Mandić./HMS/

guest
nije obvezno
6 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anonimac

Mošnje su glupe da bi išta skontale,,

Manjinja

Sta ovaj laprda vi ste veci eksponenti i rusofili nego djikani 100 puta,zato vas pooraz je i ruski poraz to su ovi u evropi shvatili,doduse mi im pomogli da shvate 😉

Krešimir

Hahahaha potu,re jadno !!

Bošnjak

Mošnje biće paketića a na to vi i računate jelde, piva teretna ispred prodavnice i svijet je vaš. 😁 😁

Manjina

Kockoglavi ,pojma ti nemas mi bosnjaci smo za vas i ove djikane izmislili diplomatiju ,a i kako od turskih cobana i svabskih konjusara ocekivat nesto ipak je to posao za elitu tj potomke aga i begova 😎

Anonimac

Upravo suorotno