DOTUR BEĆIROVIĆ: Velika Hrvatska još postoji u glavama hrvatskih političara

U želji za izbornom pobjedom hrvatska vlada zauzima nacionalističke pozicije zbog čega Hrvatskoj prijeti izolacija, ocijenio je u srijedu direktor ljubljanskog instituta za međunarodnu politiku i pohvalio “spretne” i “umjerene” poteze slovenskog premijera Mire Pahora čime Slovenija, po njemu, dokazuje da opravdano pripada “civiliziranom klubu”, Europskoj uniji i NATO-u.
U glavama hrvatskih političara još postoji ideja “velike Hrvatske”, a s malim zemljama koje imaju takve komplekse teško je razgovarati, kazao je u duljem razgovoru za 3. program Televizije Slovenija direktor Instituta za balkanske i europske studije dr. Zijad Bećirović.
Prema njegovim je riječima vlada premijera Milanovića “najgora” hrvatska vlada do sada i ona popušta nacionalističkim pobudama sve kako bi ostala na vlasti, makar Hrvatska došla u izolaciju i prokockala međunarodni ugled, prensnosi Hina.
Bećirović je kazao da povlačenje austrijskog OMV-a iz programa istraživanja ugljikovodika u Jadranu zbog neriješenog graničnog prijepora Hrvatske i Crne Gore ilustrira takvu njegovu tvrdnju.
Rekao je da i EU teško komunicira s Hrvatskom u kojoj je velika politička polarizacija, neprimjerena Uniji u kojoj vlada bogatstvo različitosti. U Hrvatskoj političku polarizaciju ilustrira i to da premijer i predsjednica međusobno ne komuniciraju, rekao je.
To što je Sabor o pokretanju izlaska iz arbitraže donio jednoglasnu odluku Bećirović je nazvao “refleksom iz 90-ih godina” i “napinjanjem mišića” prema Sloveniji.
Dodao je da će “na žalost” spor oko arbitraže najviše naštetiti međusobnim ekonomskim interesima, no da ne može isključiti niti događaje u kojima bi slovenski turisti u Hrvatskoj bili izloženi incidentima.
Na pitanje treba li Slovenija kao protumjeru blokirati ulazak Hrvatske u Schengenski prostor, Bećirović je rekao da Slovenija ne treba odgovarati na takav način nego se ponašati civilizirano. No Hrvatska ima konflikte sa svim susjedima i mnoge ilegalne prijelaze s Bosnom i Hercegovinom na vrlo dugoj granici te bi premještanje Schengena sa slovensko-hrvatske na hrvatsko-bosansku granicu bilo riskantno za EU, smatra Bećirović koji ne vjeruje da će Hrvatska tako brzo u Schengen kako najavljuju njezini političari.
Direktor Međunarodnoga instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović je slovenski državljanin. Institut se bavi problematikom Balkana, “Bliskog istoka Europe” i drugim međunarodnim pitanjima, a posebno je usmjeren na BiH i problematiku integracije muslimana u Europi.

more recommended stories