Utorak, 16 travnja, 2024

Donosimo imena u akciji Rez zbog podrške ISIL-a: Jedanaestorica povezana sa Bilalom Bosnićem

Must Read

U akciji „Rez” realiziranoj prema nalogu Tužiteljstva BiH protiv osoba koja se dovode u vezu sa terorizmom, danas su uhićeni Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Bilal Dervišić, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mušić, Adis Kešan, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović.
Elvir Muratović već je bio uhićen u akciji „Damask” u rujnu 2014. godine zajedno sa vođom vehabijske zajednice u BiH Huseinom Bilalom Bosnićem.
Muratović, pripadnih selefijskog pokreta i prije toga je privođen zbog pisanja prijetećih poruka na internet portalima.
Semir Salković Sema „lider” je mesdžida u Ulici Hajrudina Šabanije je Semir Salković zvani Sema. Rođen je u Trebinju, a jedno vrijeme je živio u Australiji. Članovi ili posjetitelji tog mesdžida bili su Naser Arnaut, Berin Tahić, Rijad Rustempašić, Edin Tabaković, Kemal Murić, Kenan Kršo, Kenan Okan, Elvir Muratović zvani Hamza, Sanin Nezirović, Edin Babunović i druge zvijezde nedavnih policijskih akcija.
U mesdžidu je molitvu prije polaska u napad na Američko veleposlanstvo Sarajevu obavio i Mevlid Jašarević.
Kuću je svojevremeno kupio državljanin Crne Gore Sead Redžematović. Adaptirao je u mesdžid po nagovoru vehabijskog lidera iz Gornje Maoče Nusreta Imamovića, gdje su ubrzo počeli da se okupljaju njegovi sljedbenici.
Mesdžid su pohodili i brojni sirijski dobrovoljci: Bajro Ikanović, Senad Hasanović, Edin Alijev, Sedin Huseinović, Semir Hasanbegović zvani Sema, Safet Brkić, Enver Lilić, Emin Hodžić, Elmedin Velić, Muaz Šabić, Midhat Đono, Mevludin Cicvara te pojedini još neidentificirani posjetitelji.
Edin Tabaković (51) iz Sarajeva bio je uhićen u nastavku akcije Damask u veljači ove godine I osumnjičen za krivično djelo financiranja terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, te krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama na području USŽ-a, Maglaja i Sarajevske županije.
Zulfo Alajbegović iz Konjica odavno je bio pod prismotrom policijsko sigurnosnih agencija zbog prodrške terorizmu. Bio je blizak Bilalu Bosniću.
Pretresi koji su jutros počeli u blizini mjesta Rajlovac, gdje se prije dva mjeseca dogodio teroristički napad u kojem su ubijena dva vojnika OS BiH, tačnije u sarajevskim naseljima Boljakov Potok, Osijek, Sokolje i drugim lokacijama na području općine Novi Grad usmjereni su na oko 15 osoba za koje postoje saznanja i dokazi da su bliski i održavaju kontakte sa radikalnim grupama i strukturama ISIL-a, kao i strukturama povezanim sa osobama na ratištima Sirije i Iraka.
Novinar “Nezavisnih” javio je da u uhićeni dovezeni u prostorije FUP-a. Među uhićenima i Kemal Murić, a njegova kuća koja se nalazi na Sokolju kraj gradske deponije je pretresena i tamo se još uvijek nalaze pripadnici FUP-a.
– Ove osobe su pod istragom su zbog krivičnih djela javnog poticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti iz člana 202a. i 202b. KZ BiH – stoji u priopćenju Tužilaštva BiH.
 
 
 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -