Published On: Uto, pro 22nd, 2015

Mirno spavaj, ružo moja: Vinko Coce danas bi slavio 61.rođendan

Vinko Coce, trogirski i dalmatinski slavuj, rodio se na današnji dan 1954. godine, u Trogiru. Preminuo je 27. listopada 2013.godine nakon duge i teške borbe s dijabetesom i povišenim krvinim tlakom…
Legendarni tenor iza sebe je ostavio brojne pjesme koje su postali evergreeni, a njegov glas bit će vječna inspiracija novim generacijama pjevača.
Da se ne radi o bilo kakvom pjevaču bilo je jasno čim je počeo pjevati u kultnoj klapi Trogir. S klapom je počeo surađivati još 1972. godine. Paralelno s pjevanjem u klapi, Coce razvija svoj glazbeni talent u glazbenoj školi “Josip Hatze” u Splitu. Izlaskom iz klape 1991. godine, postaje samostalni pjevač koji je pola desetljeća pjevao cjeloviti operni reportoar u profesionalnom zboru HNK Split.
Teško je izdvojiti sve impresivne podatke Cocine uspješne glazbene karijere, ali valja izdvojiti podatak da je u firentinskom teatru Komunale u operi “Boris Godunov” pjevao s Lucianom Pavarottijem.
Veličanstvenim koncertom na njegovom prepunom i raspjevanom Poljudu, 31. kolovoza 2008.godine pokazao je koliko su njegove pjesme ušle u tkivo Dalmacije i svojoj publici ostavio nezaboravan koncert o kojem se i danas priča. Iako je Coce Dalmaciju opjevao mnogo puta, pjesme koje su najviše ušle u uho i srca posvećene su Hajduku i Torcidi pa stoga i ne čudi da nema utakmice na kojoj se ne čuje “Kada umren umotan u bilo”, pjesma koja govori o ljubavi prema Dalmaciji i Hajduku.
Vinko Coce preminuo je 27. listopada 2013. u KBC Split oko 1 sat, nakon višemjesečne bitke s teškim dijabetesom i povišenim krvnim tlakom.
Njemu u čast grad Trogir nastavio je održavati festival koji je Vinko tamo pokrenuo “Slavuji Kamerlenga – Vinko Coce”.
Prerano preminulog trogirskog i dalmatinskog slavuja više nema, ali njegove pjesme ostaju u svima onima koji su ga poznavali, a među njima su ponajprije njegovi Trogirani koji njemu u čast nastavljaju održavati festival koji je Vinko tamo i pokrenuo – “Slavuji kamerlenga – Vinko Coce”.
Mirno spavaj, ružo naša i neka ti je sretan 61. rođendan!

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare