Published On: Uto, ožu 15th, 2022

Donaciju oskarovca Ukrajini mediji razotkrili kao lažnu

Unatoč tome što je objavljena na međunarodnim vijestima i brzo se proširila na društvenim mrežama, pokazalo se da je to lažna priča u kojoj se tvrdi da je holivudska zvijezda Leonardo DiCaprio donirao 10 milijuna dolara Ukrajini i njezinim oružanim snagama. Međutim, zvijezda je donirala nekoliko humanitarnih grupa koje djeluju u ratom razorenoj zemlji.

Prema priči u GSA News – opskurnim gvajanskim novinama – ranije ovog mjeseca, DiCaprio je dao višemilijunsku donaciju “kako bi podržao ratne napore, kao i humanitarne napore u zemlji” zbog njegovih navodnih obiteljskih veza s Ukrajinom preko njegove majke baka.

U priči od 5. ožujka citirani su “izvori u Ukrajini danas”.

Brzo se proširio društvenim mrežama, a odjeknuo je i u ukrajinskoj državnoj novinskoj agenciji Ukrinform. Ukrinform je izričito naveo da je DiCaprio donirao “Oružane snage Ukrajine”.

Međutim, od tada se ispostavilo da je priča lažna. Neki su članci tvrdili da je DiCapriovu donaciju vodio Međunarodni višegradski fond, zaklada za stipendije i grantove koju financiraju vlade Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke. No, iz Višegradskog fonda u srijedu su za CNN rekli da takva donacija nije uplaćena.

Izvor blizak DiCapriju također je rekao za CNN da glumac nije dao novac ukrajinskoj vojsci, ali da je neotkrivene iznose dao CARE-u, Međunarodnom odboru za spašavanje, Save the Children i agenciji UN-a za izbjeglice. Izvor je također rekao da DiCaprio nema obiteljske veze s Ukrajinom.

GSA News je u subotu objavio ažuriranje svoje priče, navodeći da bi stranica “željela povući svoju priču jer se ne može provjeriti”. Osnivač GSA Newsa Patrick Carpen rekao je za CNN da je njegov izvorni izvor “objava Ukrajinke na Facebooku čije su najave o ratu s Rusijom uglavnom bile točne”.

Priča je jedna od nekoliko lažnih ili neprovjerenih priča koje dolaze iz Ukrajine od početka ruske ofenzive. Neki od najznačajnijih primjera su višestruko prepričavanje i prepričavanje priče o “Duhu Kijeva”, koja se odnosi na ukrajinskog pilota borbenog zrakoplova koji je navodno postigao djelovanje zrak-zrak protiv ruskih zrakoplova. Iako priču još uvijek dijele proukrajinski mediji kao što je Kyiv Post, lažna objava u kojoj se identificira pilot također je prevarila američkog kongresmena, nisu predočeni nikakvi dokazi o postojanju Duha, a kasnije su pronađeni video snimci koji navodno pokazuju njegove podvige preuzete iz video igre.

Slično, priča da je 13 ukrajinskih graničara reklo ruskom ratnom brodu da “odjebe” prije nego što su se odbili predati i poginuli u vatrenom okršaju završila je u međunarodnim vijestima prije nego što je otkriveno da su se graničari predali i da su ih Rusi zarobili . Prije nego što je priča otkrivena, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posthumno je odlikovao graničare Ordenom heroja Ukrajine.

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne razumiju što se događa treba zanemariti i ne gubiti vrijeme na njih. Iskreni, empatični i logični ljudi moraju se udružiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim razotkrivanja, dolazi vrijeme da se djeluje brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravstvu, autonomiji… Inače će nas sve porobiti.

guest
nije obvezno
8 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Guru Globalnog Džihada

Interesantno, kada je Ukrajina u pitanju – svi se nude da tuđim kurrccem gloginje mlate 😎 😎 – a posebno bi anglosaksonska i germanska goovna mlatili gloginje 😎 – našom slavenskom ćundarom 🙁 🙁 !

E, smrradovi Zapadni 😎 – moju ćundaru ne bute dobili 😎 – ipak je ona namijenjena za malo finije radove 😎 😎 !

1 year ago zadnji put uredio Guru Globalnog Džihada
Guru Globalnog Džihada

Interesantno, kada je Ukrajina u pitanju – svi se nude da tuđim kurccem gloginje mlate 😎 😎 – a posebno bi anglosaksonska i germanska goovna mlatili gloginje 😎 – našom slavenskom ćundarom 🙁 🙁 !

E, smraadovi Zapadni 😎 – moju ćundaru ne bute dobili 😎 – ipak je ona namijenjena za malo finije radove 😎 😎 !

Izmetbegović

Ne vjerujem ni sebi a kamoli ovim ljevičarskim novinarskim parazitima i razbojnicima, cnn, bbc, al lažira i slična smeća..

Guru Globalnog Džihada

Trenutno bošnjački islamistički Saff dominira terenom 😎 , da nije Saff-a – ne bi ni znali da su ukrajinski fašisti mjesecima prije ruske intervencije napadali ruske civile i vojnike turskim dronama 🙁 ! Naravno, zaboli islamiste sa Saff-a osuunećeni za ćafire sa obje strane 🙁 – oni samo usput prave besplatni marketing za turske drone 😎 !

zoro

JEDINO STO JE TACNO U DANASNJIM NOVINAMA JE DATUM.

Guru Globalnog Džihada

🙂 !!! Tekbir za nezavisno i objektivno novinarstvo 😎 !

igla

sa tom ukrajinom je mescini sve laz

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦

Ma slava ,,Junkrejnu”… Jenkistanci da ne postoje, ne bi ih definitivno trebalo izmišljati…