Published On: Uto, ožu 15th, 2022

Kako ruski susjedi gledaju na rat u Ukrajini

Novi val antiratnih prosvjeda zahvatio je Kazahstan.

Aktivisti krive Rusiju za agresiju i uspoređuju Putina s Hitlerom.

Ukrajina je opozvala svog veleposlanika u Kirgistanu jer je Kijev odlučio da ta zemlja podržava rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Nekoliko snaga djeluje u političkom i informacijskom prostoru, pokušavajući onemogućiti podršku Rusiji u regiji – to se događa i u zemljama poput Uzbekistana i Kazahstana.
Kirgiski predsjednik Sadir Japarov izrazio je podršku ruskim akcijama u Ukrajini u telefonskom razgovoru s predsjednikom Vladimirom Putinom 26. veljače.

U službenom zapisniku stoji:

“Sadir Japarov je naglasio odgovornost Kijeva za neuspjeh sporazuma iz Minska i izrazio potporu odlučnim akcijama Rusije usmjerenim na obranu naroda Donbasa.”

Poruka je jasna, a Japarov je te ideje podijelio i prije operacije. Napisao je da je razlog zaoštravanja situacije u Ukrajini kršenje sporazuma iz Minska.

Pozdravio je rusko priznanje DNR i LNR kao neovisnih država kao “vjerojatno posljednji korak koji je morao biti poduzet za obranu naroda” i “suvereni zakon Moskve”.

Prema izvješćima medija, uzbekistanski predsjednik Shavkat Mirziyoyev također je rekao da je tijekom razgovora s Putinom “razumio” ruske akcije u Ukrajini.

Predsjedničina press služba nije demantirala da su takve izjave dane na summitu, ali su odbile dati bilo kakve dodatne informacije, tvrdeći da je stav republike “uravnotežen i neutralan”.

Kazahstanski predsjednik Kasim-Jomart Tokayev bio je vrlo oprezan u svojim procjenama – bio je dugogodišnji diplomat od karijere. Nije otvoreno podržao Moskvu, ali je u svojoj izjavi ponovio stav ruskog Ministarstva vanjskih poslova: “Ostajemo vjerni nedjeljivom euroazijskom principu sigurnosti”.

Tokajev je također kritizirao ukrajinsko odbijanje da slijedi sporazume iz Minska, što je rezultiralo vojnom operacijom, „Minski sporazumi su ostali na papiru, a to je dovelo do vojne akcije u Ukrajini. (Početkom veljače ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da se ne slaže s nekim odredbama dokumenta).

Sjedinjene Države su očito uključene u napore da se potkopa potpora Moskvi u regiji. State Department je 28. održao posebnu konferenciju s tim zemljama na kojoj su dane vrlo snažne antiruske izjave. Postupci Moskve opisani su kao “namjerna i neutemeljena invazija”.

Ne samo predsjednici

Proruske izjave čelnika srednjoazijskih država odražavaju stavove političkih, medijskih i profesionalnih elita, što pak utječe na vanjsku politiku.

Ubrzo nakon opoziva veleposlanika, Akipress, najveća novinska agencija u zemlji, objavila je članak profesora Yumagule Saadanbekova, bivšeg predsjednika Nacionalne diplomatske akademije i veleposlanice u Ukrajini, jednog od vodećih stručnjaka za vanjsku politiku Kirgizije.

Saadanbekov je u svom članku iznio stav Biškeka o ukrajinskoj krizi, rekavši da je „U ožujku 2021. Ukrajina usvojila novu vojnu strategiju. Ovaj dokument gotovo je u potpunosti usmjeren na sukob s Rusijom i ima za cilj uvući Sjedinjene Države i Zapad u sukob s Rusijom. Planira se formiranje podzemnih terorističkih organizacija na Krimu i Donbasu, dok međunarodna zajednica podupire Ukrajinu, uključujući u vojnom smislu, te u njezinoj geopolitičkoj konfrontaciji s Rusijom. Jasno je da to može značiti samo pripremu za vojnu akciju protiv Rusije. I tako je Ukrajina, predvođena Washingtonom, jednostavno prisilila Rusiju da započne ovaj rat.”

Mišljenje nekih ljudi o ukrajinskoj krizi formira se kroz osobne veze. Marina Lapenko, gostujuća profesorica jedne od vodećih kazahstanskih škola – Euroazijskog nacionalnog sveučilišta – objavila je pismo koje joj je poslala mala nećakinja iz Donbasa (s originalnim pravopisom i interpunkcijom): „Ovdje je počeo rat, otišao je moj djed, a oni dopuštaju mu da se vrati jer su se borili svugdje gdje godinama nismo bili u školi… Možda se uskoro pridružimo Rusiji i rat će biti gotov. Kako si?”

“Radit ćemo na njenom ruskom kad budemo mirni i konačno ćemo moći normalno pričati. Moći ću se vratiti i posjetiti bakin grob”, dodao je Lapenko.

Ugledni uzbekistanski politički analitičar i voditelj istraživačkog centra Ma’No Bakhtiyor Ergashev rekao je da ukrajinski režim vidi kao protivnika i podržava Rusiju. “Potječem iz dva vojnika iz Drugog svjetskog rata – oba moja djeda su se borila za Crvenu armiju. Branili su Staljingrad i zauzeli Beč i Königsberg. Dakle, za mene je režim koji je ukrajinske gradske ulice preimenovao po fašistima i kolaboracionistima – Banderi, Šuheviču, koji je bio hauptman njemačke Waffen SS divizije Galicija, i tako dalje – kako to vole reći u Americi, egzistencijalni neprijatelj, “ rekao je on.

Bivši ministar energetike Kirgizije Rasul Umbetaliyev također je pozvao na odlučnost u borbi protiv ukrajinskih nacionalista, rekavši: “Posljednji i najodlučniji pad bila je izjava Zelenskog na konferenciji u Münchenu 20. veljače, kada je govorio o stvaranju nuklearnog oružja.”

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Guru Globalnog Džihada
Guru Globalnog Džihada
2 mjeseci prije

Oj Putine 🙂 rodila Te mati 😎

Tebe vole Srbi i Hrvati <3 🙂

a i Bošnjo sve promijeni boje 🙁

kada čuje časno ime Tvoje 😎 !

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America & Nato❤
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America & Nato❤
Šta ti kažeš na ovo?  Guru Globalnog Džihada
2 mjeseci prije

Oj Putine rodila te mati
Tebi lizu šhupak Srbi i pojedini Hrvati
Bosnjaci uvijek uz bracu Amere
Koji brane svijet od Ruske najezde.

🇺🇲❤🇺🇲

Guru Globalnog Džihada
Guru Globalnog Džihada
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America & Nato❤
2 mjeseci prije

Ma tko nam to tako gordo tekbira iz američkog šupka 🙂 ?!

Nejse, isto tako su tekbirali i suniti kad su im anglosaksonci uvalili tzv Arapsko proljeće 😎 a onda ih anglosaksonski smrradovi iznenada natakariše 😉 – i danas imaš više sunita u Vatikanu nego u Siriji 🙁 !

Poučak? Neću da pišem – napiši Ti 😉 !

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Guru Globalnog Džihada
2 mjeseci prije

Ne u moje ime, hebo te Putin i zli Rusi !

Guru Globalnog Džihada
Guru Globalnog Džihada
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
2 mjeseci prije

Pa nisam u Tvoje ime 🙁 – fino sam poentirao da osuunećenećeni dječaci promijene sve boje na pomen Putinovog časnog imena 🙂 !

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Guru Globalnog Džihada
2 mjeseci prije

Hebo ti putin prljavu koticu ! Ponavljam ne u ime Hrvata s koima nemaš ništa ! Pljuc

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Guru Globalnog Džihada
2 mjeseci prije

Oj Haso rodila te mati
jehbali te Serbi i Hrvati…😀

Guru Globalnog Džihada
Guru Globalnog Džihada
2 mjeseci prije

Citat: “Dakle, za mene je režim koji je ukrajinske gradske ulice preimenovao po fašistima i kolaboracionistima – Banderi, Šuheviču, koji je bio hauptman njemačke Waffen SS divizije Galicija, i tako dalje – kako to vole reći u Americi, egzistencijalni neprijatelj, “ rekao je on.”

Dečko iz nekakvog Kirgistana zna šta je fašizam ali švapska Zelena i socijaldemokratska goovna nemaju pojma šta je fašizam 🙁 🙁

Pljuc za rumene Švabure!

Last edited 2 mjeseci prije by Guru Globalnog Džihada
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America & Nato❤
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America & Nato❤
2 mjeseci prije

Maleni botoksirani kepec ce zavrsiti kao Hićo sa metkom u glavi u nekom od svoji brloga u Moskvi.
Tad ce cijeli svijet da slavi pobjedu nad nacizmom kao i 1945 godine.

Slava Ukrajini
🇺🇦❤🇺🇦

Guru Globalnog Džihada
Guru Globalnog Džihada
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America & Nato❤
2 mjeseci prije

Slava američkom šuupku 😉 – ali da raja ne skonta 🙁 …

Izmetbegović
Izmetbegović
2 mjeseci prije

Na službenoj stranici State Departmenta je pak također objavljeno kako su Blinken i Plenković razgovarali te je potvrđeno kako Amerika smatra da Hrvatska ima ključnu ulogu u osiguravanju europske budućnosti za zemlje Zapadnog Balkana uključujući i Bosnu i Hercegovinu.MOŠNJE, AMERI SA HRVATIMA VAM DOVRŠAVAJU POJAS GAZE, FALI SAMO KAPIJA😁

Guru Globalnog Džihada
Guru Globalnog Džihada
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
2 mjeseci prije

Ne zavaravajmo se 🙁 – Amerika nikom nije prijatelj 🙁 – američka ambasada radi samo za onog ko najbolje plaća a ubjedljivo najbolji platiša je islamista Erdogan 🙁