Petak, 21 lipnja, 2024

“Domovina” u entitetskoj vladi ako RS prizna genocid, državu, prava povratnika,…

Must Read

Predstavnici koalicije “Domovina” nakon sastanka u Sarajevu poručili su da su otvoreni za razgovore s političkim subjektima iz Republike Srpske o ulasku u vlast, uz poštivanje programskih ciljeva koje je “Domovina” prethodno jasno definirala.

Ispunjavanje uvjeta iz programa “Domovine”, koji se prije svega odnose na prava povratnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u RS, preduvjet je za razgovore sa bilo kojim političkim subjektom u vezi s ulaskom u vlast.

Sastanku koalicije “Domovina” prisustvovali su predstavnici Stranke za BiH, SBB-a i HSP-a. Predstavnici SDA, kako je rečeno, nisu prisustvovali zbog opravdanih razloga te su zaključci usuglašeni telefonskim putem, prenose Nezavisne novine. Suglasnost na zaključke dao je DF, rečeno je.

“Stav DF-a je, kako smo informirani, da se moraju ispuniti programski ciljevi koalicije ‘Domovina’ i da je to preduvjet za ostvarivanje razgovora s političkim subjektima RS”, kazao je zastupnik koalicije Vinko Jakić.

Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA i šef pregovaračkog tima koalicije, i Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, “Nezavisnim” su kazali da će koalicija “Domovina” ući u vlast u RS samo u slučaju da Vlada RS ukine diskriminaciju koja se vrši nad hrvatskom i bošnjačkom djecom u školama u ovom entitetu, prizna genocid i državu BiH, te riješi pitanje povratnika.

Međutim, i Suljagić i Ahmetović su mišljenja da se to u RS neće dogoditi.

“Nećemo riskirati sporazum s DF-om, a ni onaj koji smo potpisali sa Savezom za promjene”, rekao je Ahmetović.

Suljagić je rekao da je sastanak u Sarajevu organiziran isključivo zbog izbora delegata u Vijeće naroda RS, te da mu nije jasno otkud priča o ulasku u vlast. “DF je i dalje čvrsto opredijeljen da ne ulazi u vlast sa SNSD-om. Ne vjerujemo da će se nešto u RS promijeniti”, rekao je Suljagić.

Po riječima potpredsjednika Stranke za BiH Dževada Osmančevića, “koalicija je spremna dati pet ministara za Vladu RS, ali to ne znači da će oni samo dizati ruke”.

“Logično je da želimo biti u vlasti jer to Ustav RS kaže: pet Bošnjaka i tri predstavnika Hrvata su dio Vlade Republike Srpske. Logično da smo mi dio toga, ali to ne znači i dio ruku za glasove u Narodnoj skupštini. Ono što treba biti težnja građana i bošnjačke i hrvatske narodnosti jeste da imaju svoje izvorne predstavnike u ministarstvima u toj vladi”, kazao je on.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Čović: Čim završe izbori, pitanje svih pitanja će biti izborni zakon

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je u Sarajevu organizirao tiskovnu konferenciju, odnosno "druženje s medijima" u okviru već ustaljene...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -