Published On: Čet, ožu 24th, 2022

Dom naroda FBiH usvojio zakon o zabrani pušenja u zatvorenim objektima

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je potvrdio odluku Zastupničkog doma kojom se zakonski zabranjuje konzumiranje cigareta i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim objektima.

Prijedlog zakona su izglasali s 40 glasova “za”, 7 suzdržanih i bez izaslanika koji su bili protiv. Kako je naveo predsjedatelj  Tomislav Martinović, prijedlog zakona je usvojen zajedno s amandmanima, s tim da će oni morati ponovo u Zastupnički dom na usuglašavanje.

Amandmanom koji je predložio hrvatski klub izaslanika u Domu naroda, Zakon će početi se početi primjenjivati za godinu dana od dana objave u službenom listu. Ali prema Prijedlogu zakona, vlasnici ugostiteljskih objekata i svi kojih se zakon izravno dotiče imat će rok od 24 mjeseca da stvore uvjete za provođenje zakona, a u tom periodu neće biti kažnjavanja.

Zakon podrazumijeva i zabranu konzumacije duhana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe, dok je izuzetak konzumiranje duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje.

Protiv zakona su najviše bili ugostitelji, koji su isticali da će se ovakav zakon negativno odraziti na njihovo poslovanje. S druge strane, naglašavana su pozitivna iskustva drugih zemalja i tvrdnje kako zabrana konzumiranja duhana u zatvorenim objektima nije naštetila ugostiteljstvu.

Ovaj prijedlog zakona se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule…) za pušenje, uključujući elektronske cigarete, bezdimne duhanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.

Kako je navedeno u prijedlogu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) bit će dužni na vidnim mjestima istaknuti znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepelnice i druge posude za odlaganje pepela.

Vlasnik objekta će one koji ne budu poštovali ovaj zakon biti dužan opomenuti, uskratiti uslugu ili zatražiti da osoba napusti prostor. U protivnom, vlasnik objekta će biti dužan pozvati policiju.

Zakon je predvidio i izuzetke od ove zabrane pa će tako pušenje cigareta biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja i drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju.

Pušenje će biti dozvoljeno na aerodromima i to u posebnom prostoru, ali o tome odluku donosi direktor aerodroma.

Zakon tretira i zabranu stavljanja u promet duhanskih proizvoda koji sadrže razne vrste aditiva, koji stvaraju dojam da je duhanski proizvod manje opasan. Zabranjeno je stavljanje u promet i duhanskih proizvoda koji sadrže arome poput filtera i sl.

Također, zakon zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duhana i duhanskih proizvoda, isticanje fotografija, logotipa i slično.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
2 mjeseci prije

Bravo, to nam treba, samo hrabro, rade parlamentarci, snažno samo, podrška, EU, zdravlje, moćni smo, red, zakon, briga za narod, demokracija, idemo strahovito naprijed…. 😆

TTTMujo
TTTMujo
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
2 mjeseci prije

I otvaranje i ozakonjenje exspoziture zetovog kupleraja iz Berlina..
Tesko je Seki putovati..a mora se relaksirati od napornog posla..masaza..i ostalo..
A i mala je vec doktorirala ko mater joj..
Sad vodi posao..po EU standardima..tesi emigrante

TTTMujo
TTTMujo
2 mjeseci prije

A jel to vazi i za Klinički..
Pa kako ce Seka bez pusenja..novih i svezih (mladih) tompuza..
Kako ce primat nove bolnicare..doktore..vozace..
Kako..???
He-bo Vas zakon..
Svi ste se uritili protiv nase Seke.

TTTMujo
TTTMujo
2 mjeseci prije

He-bo vas Nele Karajlic..

Lamza
Lamza
Šta ti kažeš na ovo?  TTTMujo
2 mjeseci prije

A branko đurić?

Blanka
Blanka
2 mjeseci prije

K’o je ono glasao protiv uvodjenja sankcija?? To eto ne izvjestte 🙂 Nek se zna, ci3ilicar und drugarica Marina, nu 🙂

TTTMujo
TTTMujo
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
2 mjeseci prije

Jesi ti po-turicka dro-lja
Ajd popusi da zacutis i smiris estrogen

Lamza
Lamza
Šta ti kažeš na ovo?  TTTMujo
2 mjeseci prije

Pusti je čovječe.

Lamza
Lamza
Šta ti kažeš na ovo?  Lamza
2 mjeseci prije

Ni ja je ne razumijem šta piše, ali neka…

Lamza
Lamza
2 mjeseci prije

Hebe me se. Ionako ne pušim.