Published On: Pon, kol 9th, 2021

DOM ARMIJE: Briljantni i neponovljivi ‘No Borders Orchestra’ – ponovno u Sarajevu!

No Borders Orchestra (NBO) je ponovno u Sarajevu! Nakon skoro dvije godine pauze, NBO ansambl će u petak, 27.8.2021. godine, u Domu Armije održati koncert za sve ljubitelje klasične i suvremene glazbe.

No Borders Orchestra čine vrhunski glazbenici sa prostora bivše Jugoslavije, koji ovog ljeta održavaju turneju pod nazivom “No Return to Normality”, sa koncertima u Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu, Mariboru i Novoj Gorici.

No Borders Orchestra - Obilježeno 96 godina od rođenja Alije Izetbegovića

Ovom turnejom, NBO želi inspirirati svakog pojedinca da razmisli o vremenu koje dolazi nakon pandemije. O povratku ka sistemskim problemima kao što su klimatske promjene, društvene nejednakosti, konzumerizam… I da se zapita koliko je, zaista, poželjno vratiti se u stanje prije koronavirusa.

Višegodišnje iskustvo ovog internacionalnog ansambla se zasniva na stvaranju i promoviranju zajedničkih ciljeva koji ujedinjuju ljude sa prostora Balkana – i to kroz glazbu.

“No Borders Orchestra kao kolektiv svjedoči o potrebi i snazi muzike u prevazilaženju nacionalnih i komunalnih razlika radi višeg cilja i općeg dobra. Taj duh, koji je suštinski pokretač NBO-a, je neophodan svijetu nakon izazova sa kojima se susrećemo na globalnom nivou tokom pandemije”, poručio je Premil Petrović, dirigent i umjetnički direktor orkestra.

No Borders Orchestra - Obilježeno 96 godina od rođenja Alije Izetbegovića
Foto: PR / No Borders Orchestra

Na ovogodišnjem koncertu u Sarajevu bit će izvedene kompozicije: John Adams: Shaker Loops, Max Richter: Vivaldi recomposed / Solist: Vladimir Kostov, violina, Richard Strauss: Metamorphosen, kao i kompoziciju hrvatskog kompozitora Ivana Božičevića Rethink!, koja je rađena specifično za ovu turneju.

Ulaz će biti besplatan.

Podršku NBO turneji su obezbijedili: German Foreign Office, Sigrid Rausing Trust, Američka ambasada u Beogradu, European Fund for the Balkans, Regional Cooperation Council, Rockefeller Brothers Fund, EU Info Center, B&H i Austrijski kulturni forum, Beograd.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x