Published On: Sub, pro 20th, 2014

Dogovoren sastanak BiH, Turske, Hrvatske i Srbije

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas nakon razgovora s ministricom vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić da su dogovorili da se naredne godine održi zajednički sastanak između predstavnika Turske, Hrvatske, Srbije i BiH.

Cavusoglu je podsjetio da već postoje trojni mehanizmi na relaciji BiH – Hrvatska – Turska, kao i BiH – Srbija – Turska.

Potvrdio je da mu je ministrica Pusić predložila da četiri zemlje pokrenu zajednički mehanizam suradnje, naglasivši da su se dogovorili sastanak predstavnika te četiri zemlje.

Cavusoglu je podsjetio da je Hrvatska jedna od zemalja koje pružaju najsnažniju podršku procesu pristupanja Turske Europskoj uniji, javlja Anadolija.

“Turska i Hrvatska zajedno su počele pregovore o pristupanju EU. Ali, Hrvatska je ušla u EU prije nas”, rekao je Cavusoglu, naglasivši kako je Turska oduvijek podržavala euroatlantski put Hrvatske.

Podsjetio je da je trgovinska razmjena između dvije zemlje oko 400 milijuna dolara, te dodao da su turski gospodarstvenici u Hrvatsku investirali više od 200 milijuna dolara.

“Broj hrvatskih turista u Turskoj i turskih turista u Hrvatskoj iznosi oko 40 tisuća. Mislimo da je moguće da se ovaj broj poveća”, kazao je Cavusoglu.

Na pitanje novinara podržava li Turska plan izaslanika UN-a za Siriju Staffana De Misture o uspostavljanju zona prekida vatre kako bi se omogućila raspodjela humanitarne pomoći u Siriji, istaknuo je da Ankara daje podršku pomenutom planu, naglasivši kako je potrebno obratiti pažnju na provedbu prijedloga.