Published On: Sub, pro 20th, 2014

Napokon bolja slika na BHRT-u: Zbogom opremi iz vremena sarajevske Olimpijade

SARAJEVO – Radio-televizija BiH (BHRT) predstavila je u Sarajevu završetak prve faze digitalizacije produkcijskih kapaciteta ove medijske kuće u kojoj je danas formalno puštena u pogon digitalna platforma. Na svečanosti, održanoj večeras tim povodom, predsjedavajuća Upravnog odbora BHRT-a Valentina Rupčić rekla je da vjeruje da je ovaj čin prvi korak koji će biti uvod u dalje promjene i napredak u javnom RTV servisu BiH.
Glavni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević istaknuo je da je završetak prve faze digitalizacije povijesni dan za BHRT, 70 godina od emtiranja prvog analognog signala u BiH.

“Nadam se da će slika sada biti vidljivo bolja. Mi smo spremni za Europu, mi smo digitalni i čekamo ostale da idemo zajedno”, poručio je Bakarević.

Ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić izrazio je zadovoljstvo što je u proteklom mandatu Vijeća ministara BiH napravljen ovaj ozbiljan posao, te BiH danas može reći da je dio ozbiljnih europskih tokova koji će podići za jednu razinu TV i radio produkciju u BiH i regiji.

Proteklih godina u funkciji je bio analogni i mono sustav. Digitaliziranjem produkcijskih kapaciteta Radio-televizije BiH zamijenila je dio stare analogne opreme, koja datira još iz razdoblja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Gledatelji koji program prate posredstvom kablovskih i telekom operatera odmah će imati digitalni signal, koji znači i visoku kvalitetu slike i zvuka. Korisnici zemaljske mreže i dalje će imati analogni zapis.

Završetkom prve faze digitalizacije produkcijskih kapaciteta u BHRT-u stvorena je osnova za potporu i proizvodnju ne samo digitalnog signala već signala visokih HD i 3G standarda.

Prednosti digitalizacije su visoka kvaliteta slike i zvuka, veći izbor programskih sadržaja, novi servisi za građane s posebnim potrebama i niz drugih pogodnosti.

Međunarodnim sporazumima, rok za prijelaz javnih RTV servisa na digitalno emitiranje je 17. lipnja 2015. godine.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare