Srijeda, 29 svibnja, 2024

Dodik: Ustavni sud političko tijelo Bošnjaka i stranaca

Must Read

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je Ustavni sud BiH, jučerašnjom odlukom da stavi izvan snage Zakon o statusu državne imovine u RS, a koja je pod zabranom raspolaganja, “još jednom dokazao da je političko tijelo međunarodnog faktora i Bošnjaka u BiH, a ne tijelo pravde i mjesto gdje se utvrđuje pravo i ustavnost”.

Državna imovina koja je u RS-u, kako je kazao, “primarno pripada RS” te najavljuje da će se nastaviti razgovori o pitanju državne imovine da bi se to pitanje riješilo u interesu RS-a.

“Ustavni sud je već odavno politički i donosi maksimalno političke odluke, koje nemaju veze s ustavnošću. Da se vodilo računa o ustavnosti, onda bi se vidjelo da je isključiva nadležnost za imovinu na entitetima”, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Laktašima.

Odluku vidi i u kontekstu činjenice da, kako kaže, trojica stranih sudaca, te dvojica iz reda bošnjačkog naroda “uvijek imaju većinu za svaku političku odluku i tako je bilo i kod konstitutivnosti naroda, izmjena Ustava te drugih važnih pitanja”.

“Nakaradnost BiH se najviše ogleda u Ustavnom sudu, koji je sebi pribavio pravo pod autoritetom određenih međunarodnih struktura, da odlučuje onako kako je politička volja, a ne po pravu i zakonu”, tvrdi Dodik i navodi da je pitanje državne imovine u BiH umjetno politički nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Ustavni sud BiH jučer je zaključio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije iz Zakona o statusu državne imovine koja je na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja jer je to, u skladu s Ustavom, nadležnost Bosne i Hercegovine.

Zaključak je donesen u predmetu pokrenutom povodom zahtjeva Sulejmana Tihića, u vrijeme podnošenja zahtjeva zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Zakona o statusu državne imovine koja je na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja.

Ustavni sud je ovaj zakon stavio izvan snage.( Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -