Published On: Pet, lip 17th, 2022

Dodik u Rusiji: Uvijek protiv nas, Srba

”Na Balkanu ima ruskog utjecaja, ali ne malignog, kako to ocjenjuju zapadne zemlje”, izjavio je na 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu čelnik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Balkan je sve ovo iskusio – snagu SAD, izlazak Velike Britanije iz EU koja želi da se vrati na scenu kao sila i na Balkanu preuzme određenu ulogu. To doživljavamo da je uvijek protiv nas, Srba, jer je upravo njihova doktrina u osnovi zapadnoatlantske doktrine u vezi sa Istokom”, rekao je Dodik te dodao kako ”Rusija nije bacala osiromašeni uranij na Srbiju i Republiku Srpsku posredstvom NATO bombi”, izvještava Srna.

Dva, tri lidera

Dodik je rekao i kako Zapad nikada nije prestao ići prema Istoku, jer želi ovladati resursima koje ima Rusija, ocijenivši da su mnogi dolazili do Moskve, ali su tu slomili leđa.

“Taj isti zapadni svijet odvojio je Kosovo i rekao da može biti država, nije vodio računa o teritorijalnom integritetu Srbije, a sada priča o teritorijalnom integritetu Ukrajine. Taj svijet, zbog pravila kojih više nema, ide u jednu vrstu destabilizacije za koju su potrebni lideri koji mogu donositi odluke”, rekao je Dodik.

Dodao je kako je malo takvih lidera koji mogu da donose odluke i svojim angažmanom rješavaju globalna pitanja.

“Po meni tu su možda dva, tri ozbiljna lidera danas – predsjednik Rusije Vladimir Putin, Kine Xi Jinping i Turske Recep Tayyip Erdogan koji je pokazao svoj odnos i prema ovoj krizi na pravi način”, ocijenio je Dodik.

Nestabilna BiH

Dodao je i da je višak demokratije, koji se vidi na Zapadu, doveo do destabilizacije sistema jer se stalno nešto čeka i nema odluka, osim kada treba osuditi Rusiju.

 

Video: Obraćanje Dodika na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

“BiH ostaje i dalje nestabilna, pod protektoratom zapadnog svijeta. On želi da ima poslušnika ili štićenika i problem tog pristupa je što je Zapad htio da ima samo poslušnika i štićenika i nikoga više iznad toga. To se nije desilo u povijesti da jedna zemlja može da dominira. Mislim da je došlo do kraha jednog takvog sustava”, naglasio je Dodik.

Naveo je da Republika Srpska želi stabilnu Rusiju i Evropu i da se uvažavaju interesi i malih naroda.

“Srbija ostaje garant snažnog i stabilnog Balkana i njegovog mira. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u tom pogledu daje nesumnjiv doprinos”, poručio je Dodik.

Srbi izgubili medijski rat

Između ostalog, rekao je kako ”ukrajinski oružani sukob mora što prije da se završi”, da su ”Srbi izgubili medijski rat devedesetih godina” te da su postali ”opći krivci samo zato što smo mislili da je ono što mi radimo pretpostavljeno istini i da ne moramo ništa više objašnjavati”.

Dodik je rekao da je Zapad zatvoren, zatvara ruske medije i otima imovinu, što ukazuje da nema pravne države.

Naveo je kako se treba zamisliti koliko je tek teško Srbima u BiH gdje trećerazredni diplomata iz State Departmenta, koji dolazi u Sarajevo, na Balkanu pokušava da ostvari svoj nedostatak autoriteta u Americi, tvrdeći “morate ovako, morate onako”.

“Samo naši naivni lokali političari vjeruju da oni imaju stvarnu moć”, dodao je srpski član Predsjedništva BiH.

Sankcije

Naveo je kako je ”oružani sukob u Ukrajini globalno odmjeravanje snaga u kome onaj koji navodno ne sudjeluje , a to je Zapad, želi da dobije rat”.

“Ovo nije sukob Ukrajine i Rusije, nego globalno odmjeravanje snaga. Vidimo ogromno naoružanje koje se isporučuje Ukrajini sa željom da se do posljednjeg Ukrajinca vodi rat. Cilj jeste slabljenje Rusije i njenih resursa”, rekao je.

Dodao je kako se zapadnim vrijednostima ne može vjerovati, a tu je lekciju naučio Balkan.

“Zapad ne pušta da budete svoji, nego morate biti podani i poslušni. Nositelj sam sankcija SAD za nešto što bi demokratski svijet s gnušanjem trebao odbiti. Rekli su da moja retorika ne odgovara njihovim trendovima i zato imam sankcije. To je slijedila Velika Britanija, a namjera je da im se priklonim ili će mi održati lekciju”, dodao je Dodik.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
BOSNJAK
BOSNJAK
18 dana prije

U.Z.Pstaše su sa vama Dodo ne brini nista.

Ante
Ante
Šta ti kažeš na ovo?  BOSNJAK
18 dana prije

Bolje da njima nego sa muslimanskim sotonistima i okupatorima.
Sa njima imamo puno toga zajedničkog, sa bejha turcima nemamo ništa.

Rasadžić
Rasadžić
Šta ti kažeš na ovo?  Ante
18 dana prije

Naravno da sa Bošnjama nemate ništa. Kada su Bošnjani branili Evropu od Ottomana 80 godina, pokkattoličenjaci su sjedili skrštenih ruku i prodavali duhan. Kada se 60.000 Bošnja diglo na ustanak protiv Ottomana, vi našli slavit nekog pjanduru Andriju Šimića koji je pljačkao otrucane Turke koje smo mi potukli. 1914. godine Bošnjaci brane Tirol od Italijana a škkuttorija sanja Viktora Igoa, kralja Petra i ujedinjenje sa Srbijom. Ništa vi sa nama nemate i dobro je što smo to raskrstili za sva vremena 1993-1994.

Zeljo zlatni
Zeljo zlatni
Šta ti kažeš na ovo?  Ante
18 dana prije

Ebem ti vidjelicu fasisto

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Ante
17 dana prije

Imate zajednicku krmacu,srbi cuvaju ovce a vi koze…

Kiseljak
Kiseljak
18 dana prije

Zar ovaj pajdo čovičev nije usporedio rep.srpsku krajinu i donbas da su isto nekad bil.slabo pišete o tom.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
17 dana prije

Ma vidjeli rusi da amerika i zapad NAGRADILA srbe Genocidnom Tvorevinom RS pa i oni krenuli da stvore donjeck krim Donbas na genocidu,..navuceni jer Bošnjacima je bio namijenjen nestanak…ukrajina nije okružena u Obruču neprijateljima i agresorima i nema unutarnje izdaje i dobija oružja koliko hoće,trebala bi poraziti rusiju

Đikan
Đikan
17 dana prije

Definitivno RUSI su PONOVO nasli GAVRU PRINCIPA sadasnjeg trenutka..DODO…on TRAŽI MEDJU U.Z.PE.JCIMA GAVRILA teroristu..ko je sada Apis a ko Ferdinand…a oće li BITI izbornog za Legi.timnog rva,tinu i od trećeg ,prsta od Dode ..

kantakuzan
kantakuzan
16 dana prije

ma ne brini milanovic te brani dodo….