Published On: Thu, Nov 7th, 2013

Dodik: U BiH vidljivo jačanje radikalnog islama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je u BiH vidljivo jačanje radikalnog islama i da Srpska to pitanje javno otvara u nastojanju da ga riješi.

“U Federaciji BiH sada živi, odnosno došlo je 50.000 ljudi iz arapskog svijeta. Oni pokušavaju širiti islam kao religiju. Mnogi od njih nose radikalna obilježja. Naravno da nas to veoma brine. U nastojanju da to riješimo, mi to pitanje javno otvaramo i želimo da svi aspekti budu dostupni svim relevantnim faktorima”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske za “Glas Rusije” ističe da je danas islamizacija u BiH do te mjere obuhvatila stanovništvo putem djelovanja islamske vjerske zajednice da njihovih vjerskih objekata ima više nego u nekoj isključivo muslimanskoj zemlji.

“Ogroman novac je uložen u izgradnju džamija širom BiH. Točnije, više od 1.000 džamija je izgrađeno samo za posljednjih nekoliko godina. Naravno, ja nemam ništa protiv tih objekata, ali imam protiv zloupotrebe vjere”, rekao je Dodik.

U tom pogledu, kaže Dodik, vidljivo je stvaranje određenih radikalnih grupa, a u samom Sarajevu su vehabije zauzele jednu džamiju i nisu je htjele napustiti.

“Ni danas to pitanje nije riješeno. Sve to unosi strah među stanovništvo i otvara pitanje kojim ćemo se morati baviti u budućnosti”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je moguća politizacija rezultata popisa stanovništva u BiH, Dodik je rekao kako se politizacija popisa događa od samog početka i ne bi trebalo gajiti iluzije da je neće biti.

“Svakako, popis je statistička kategorija i kao takav ne bi trebalo da bude ugrađen u bilo kakve političke procese. Vidljivo je da je prilikom popisa bošnjačka strana masovno pokušavala zloupotrijebiti sam popis i u tom pogledu možemo očekivati zloupotrebu podataka”, rekao je Dodik.

Govoreći o ruskim dobrovoljcima koji su sudjelovali u ratu, Dodik je naveo da je nazočnost ruskih vojnika ojačalo uvjerenje da su Srbi na pravoj strani.

“Mnogi od njih su stradali i mi zaista imamo korektan odnos sa njihovim obiteljima. Svaki put pokušavamo buditi sa njima kada se obilježavaju neki datumi i spomeni. Naravno, onoliko koliko mi možemo, činimo sve da im pomognemo”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske, koji boravi u posjeti Rusiji, razgovarao je sa ruskim ministrom inozemnih poslova Sergejom Lavrovim, a za danas su planirani susreti sa zastupnicima Državne dume Ruske Federacije i predstavnicima ruskog gospodarskog sektora.

SRNA