Published On: Sub, ruj 23rd, 2017

DODIK: Srpski narod će se jednog dana izjasniti na referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se kroz Sud i Tužiteljtvo BiH, nazivajući ih nelegalnim, pokušava napisati povijest da su samo Srbi bili zločinci te poručio da je referendum za RS i srpski narod jedan od najsnažnijih mehanizama koji ima u budućem razdoblju.

Dodik je izrazio uvjerenje da će se narod jednog dana o tome izjasniti.

“Ja sam inicirao taj referendum zato što je nepodnošljivo ponašanje Suda i Tužiteljstva BiH prema Srbima i srpskoj komponenti u procesuiranju za vrijeme rata, u kojima se vidi da su Srbi procesuirani i osuđeni na 1.500 godina, a Bošnjaci samo na 30 godina”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, javlja Srna.

On tvrdi da je intervencija međunarodnog faktora pokazala da se Sud i Tužiteljstvo BiH boje toga što su napravili nezakonito i neustavno i da se boje izjašnjavanja naroda.

Dodik je naglasio da se oporba iz Republike Srpske na razini BiH bavi pitanjima urušavanja RS.

Podsjetio je da je za svaku vrstu referenduma potrebno da se okupe sve političke snage, ali da već duže vrijeme nema konsenzusa oporbe.

“Onog trenutka kada oporba kaže – mi smo za ovaj referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH, neka se izađe na njega, mi ga nećemo povući. Ali, oni to neće uraditi, jer su kukavice koje misle da samo na bazi pojavnog treba da se bave politikom”, rekao je Dodik.

On ističe da oporba sve opstruira.

“Oni nisu ni glasovali za ovu odluku, a onda su inzistirali da se objavi, evo mi je objavimo, a oni sada napadaju što smo objavili. Sada kada je budemo skidali, oni će galamiti što skidamo, tko će njima znati što trebaju. Ali, mi se ne bavimo politikom da se njima dodvorimo”, rekao je Dodik.