Published On: Sri, lis 25th, 2017

DODIK: Srpska jedina samoodrživa, BiH će se raspasti

Republika Srpska je samoodrživa, a BiH će se raspasti, jer je to kreacija koja ne može uspjeti, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik gostujući u emisiji Telering RTRS-a. Oporba, kaže, izdaje srpske nacionalne interese na bh. razini. Ipak, Srpska je ekonomski stabilna. Smanjena je nezaposlenost i zabilježen rast poreskih prihoda, rekao je Dodik.

BiH bi mogla funkcionirati ako bi se pridržavala Daytona, ali je praksa potpuno drugačija, poručio je Dodik. Sprega međunarodnih predstavnika i političkog Sarajeva, najviše SDA, učinjena je da bi se ojačao unitarizam. Od BiH napravljen je monstrum, kaže Dodik.

“Budućnost Republike Srpske je odlična. Јedina je samoodrživa i nastavit će živjeti. A BiH će se raspasti“, ističe on.

Srpski predstavnici u bh. institucijama nanijeli su Republici Srpskoj ozbiljnu političku štetu, kaže Dodik. Njihovo ponašanje u parlamentu Srpske, ometanjem rada te institucije govori o tome da su namjerno izbjegli glasovanje o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, smatra Dodik. Poručuje da odluka o tome da BiH bude članica NATO-a nije donesena. Nitko ne spori da će se jednog dana odlučivati o tome na razini BiH, ali mi imamo pravo na svoj stav, poručio je Dodik.

“Vidjet ćete da niz izjava govori o tome da mi ne želimo biti granica NATO na Drini. To nije Daytonsko pitanje, Dayton se ne bavi pitanjem NATO, to je pitanje nas koji živimo ovdje. Mi smo sastavni dio lanca u odlučivanju, a mi smo rekli da hoćemo biti vojno neutralni“, poručio je predsjednik RS.

Politički sustav u BiH proizvodi siromaštvo, i Srpska od takve BiH nema ništa, kaže Dodik. Nijedna donesena mjera nije bila u funkciji podrške, tamo nema suverene monetarne vlasti, a Centralna banka je pod upravom stranaca. Ali, ekonomija Srpske, kaže, stoji odlično.

“Mi smo u ovoj godini na proračunskim i fondovskim stavkama imali povećanje prihoda od 150 milijuna. Imamo pokrivenost uvoza izvozom naših proizvoda koja je na rekordnoj razini otkad postoji Republika Srpska. Broj zaposlenih se povećava, a do kraja godine RS će imati 250.000 zaposlenih, što je do sada največi broj”, naglasio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje hoće li se kandididirati za člana Predsjedništva BiH, Dodik kaže da je sve moguće, ali da su izbori daleko. Vjeruje da će koalicijski partneri ostati isti, a predsjednik Republike Srpske, kaže, bit će netko iz SNSD-a./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x