Četvrtak, 18 srpnja, 2024

DODIK: Srpska će objaviti popisa stanovništva u RS-u, BIH nas ne zanima…

Must Read

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da će, ukoliko u zakonskom roku ne budu objavljeni rezultati popisa u BiH, tražiti da budu objavljeni službeni rezultati popisa za Srpsku.

“Dakle, ostaje činjenica da dvije godine nakon popisa rezultati nisu objavljen i za to postoji odgovornost. Mi ćemo u nekom sljedećem razdoblju tražiti da se objavi službeni popis za Republiku Srpsku. To nas jedino i interesira i uopće nas ne zanima šta je na razini BiH”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da se popisom u BiH uvijek pokušavalo manipulirati zbog skrivenih političkih namjera, podsjetivši da je tako bilo i 1991. godine i da je tako i s ovim popisom.

“Mi tražimo samo da se poštuju međunarodni standardi i ništa više, apsolutno nikakvih drugih stvari nema. Sada čujem da neki traže politički dogovor. Ako je to stvar političkog dogovora onda nismo trebali ni ićiu popis, mogli smo to završiti prije i ne bismo potrošili toliko novca. Nema tu političkog dogovora, tu postoji statistika i brojevi i oni neprikosnoveno govore sve. Što se tiče Republike Srpske mi ostajemo pri tome”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da su podaci u suštini poznati, da ostaje sporno 300.000 – 400.000 nerezidentnih, što govori u prilog tvrdnji da su muslimani prije popisa manipulirali s tim.

On je naveo primjer da je na jednoj adresi u Srebrenici u stanu od 50 kvadrata prijavljeno 70 ljudi, a da su neki prebivalište imali u džamijama… “I dalje im to nije bilo dovoljno da ostvare svoj višestoljetni san da ih ima više od 50 posto”, dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je dominantna struktura u okviru entiteta i u nekim općinama.

“Na razina BiH to je običan zbir i on nema nikakvu političku težinu. BiH po političkom sustavu ne može se prilagođavati tim skrivenim namjerama popisivanja kojom se htjela priozvesti veća struktura nego što postoji”, zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik./Srna/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -