Published On: Sub, ožu. 4th, 2017

Dodik: Složili smo se s Mogherini da je najveći problem mehanizam koordinacije

U Sarajevu je održan sastanak Fedrice Mogherini s predstavnicima parlamentarnih stranaka u BiH. Među njima je bio i predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je istaknuo važnost funkcioniranja mehanizma koordinacije.
“Mi iz RS smo učinili sve što se traži u okviru Reformske agende. Mi smo potvrdili europski put BiH i utvrdili smo zajedno s komesarkom da je ključni problem mehanizam koordinacije koji nije zaživio. Dakle, Vijeće ministara nije ispunilo svoje obveze. Pokušali smo razgovarati na temu što je potrebno činiti da se BiH dalje kreće ka EU. Nismo protiv toga, ali imamo puno izazova i problema. Ono što smo mi htjeli jeste da RS bude vidljiva kroz mehanizam kordinacije”, rekao je Dodik, piše Klix.ba.

On je rekao da je u mehanizmu koordinacije predviđeno formiranje tijela i da ona imaju poslovnike o radu koji moraju odraziti sporazum koji je već napisan.

“Ukoliko to ne profunkcionira, onda ćemo imati problem kada se bude dostavljao odgovor na Upitnik”, rekao je Dodik.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je kako je današnji sastanak pokazao da je dijalog jedino sredstvo da se ide europskim putem.

“Meni je drago što je Dodik potencirao svoj europski put i opredjeljenost za njega. Razgovaralo se o stanju o javnim servisima u entitetima, o Reformskoj agendi, o mehanizmu koordinacije. Ipak, ono što je najvažnije jeste da je sastanak protekao u uljudnoj, konstruktivnoj i kreativnoj atmosferi”, kazao je Fahrudin Radončić./Večernji list /

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer