Srijeda, 24 travnja, 2024

DODIK: Republika Srpska nema ništa protiv da Hrvati imaju svoj entitet u sklopu BIH

Must Read


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Daytonski sporazum dramatično promijenjen na štetu Srba i Hrvata intervencijama visokih predstavnika u BiH koji su se ponašali kao sarajevski lobisti, te da Republika Srpska nema ništa protiv toga da Hrvati u BiH dobiju svoj entitet, svoju republiku, svoju državu u BiH budući da odnosi u FBIH govore kako većinski narod ne pristaje na potpisani sporazum o suvlašću u Federaciji.
On je istaknuo da je visoki predstavnik ušao u zakonodavstvo i Ustav BiH i to degradirao te podsjetio na njegove nametnute odluke.
Dodik je za RTS rekao da Republiku Srpsku ne obvezuju promjene na geopolitičkoj sceni, prestrojavanje Putin-Erdogan. “Možda imamo strah, ali nas ništa ne obvezuje”, dodao je Dodik.
Dodik je napomenuo da suvremena turska politika nije krila rehabilitaciju neoosmanizma na prostoru Balkana, a najviše u samoj BiH, te podsjetio na posljednju posjetu bivšeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua Banjaluci kada je rekao da je BiH bila i bit će turska zemlja, te da je govorio ono što je i sam turski presjednik Recep Erdogan govorio u Sarajevu iu Sandžaku, na Kosovu.
On je ocijenio da je dobro što je prekinuta farsa oko trilaterale BiH – Turska – Srbija, jer ona nije ničemu doprinosila osim rehabilitaciji neoosmanizma na području Balkana.
Govoreći o europskom putu BiH, Dodik je rekao da Srpska pokušava graditi europski put ali da vidi i koliko se sunovratila europska politika na mnogim pitanjima u posljednjih nekoliko godina.
“Njihovo vježbanje nad nama na europskom putu podrazumijevalo je da se uvijek nađu rješenja koja su štetna za Republiku Srpsku”, dodao je Dodik.
Komentirajući činjenicu da je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, Dodik je istakao da to govori o tome da u BiH nema nikakve priče o pravdi i državi.
“Tu postoji muslimanski etablirani politički vrh koji rehabilitira ratne ciljeve”, istakao je Dodik.
On je napomenuo da su i Srbi u obavještajnoj službi na razini BiH dozvolili da se vrate svi ratni obavještajni kadrovi Alije Izetbegovića, te da je direktor te službe Osmica bio šef obavještajnog sektora Alije Izetbegovića u ratu.
“Zbog lošeg karaktera naših ljudi koji tamo sjede, poltrona, podanika, izdajnika dogodilo se to da ta obavještajna služba sada isključivo služi za to da prati što rade Srbi i rukovodstvo Srpskoj”, dodao je Dodik.
Dodik je naveo da je istragu o napadu na Vučića pokrenulo Ministarstvo unutarnjih poslova Srpske, da je evidentirano 11 aktera napada i jasno dokumentirano, ali da je Tužilaštvo BiH preuzelo slučaj jer, prema odluci visokog predstavnika, ima nadređenu poziciju nad svim razinama u BiH i može da izuzme predmet koji hoće.
“Ja sam tada rekao da je gotovo. Od ovog nema ništa. U Sarajevu muslimani smatraju da je sasvim prihvatljivo i razumno napasti bilo kojeg Srbina, pogotovo u Srebrenici. Srebrenica je podvala, Srebrenica nije ono što muslimani predstavljaju, neka otvore arhive UN pa ćemo vidjeti je li to istina ili nije “, dodao je Dodik.
Govoreći o nedavnoj zajedničkoj protuterorističkoj vježbi pripadnika policije iz Srpskog i Srbije i komentarima o tome iz Sarajeva, Dodik je istakao da je to bila impozantna vježba, koja je narodu u Srpskoj ulila povjerenje i sigurnost.
On je napomenuo da sve policijske strukture u svijetu surađuju u borbi protiv terorizma, navodeći kao primjer suradnju policije Republike Srpske sa policijom iz Federacije BiH, Švedske …
“Zašto je to sad čudno? Zato što su se Srbi tu okupili … Srbi moraju konačno shvatiti da se moramo okupiti i moramo imati našu mirnodopsku politiku koja podrazumijeva ne samo šutnju i da se slažeš ono što drugi kažu nego i poslati poruku da ste spremni i da se branite “, dodao je Dodik.
On je zahvalio predsjedniku i premijeru Srbije Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću koji su obezbijedili svu logistiku za tu vježbu.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Selak Raspudić objavila razloge raskola s Mostom. “Nino i ja smo sad nezavisni”

MARIJA Selak Raspudić za 10:30 sati zakazala je presicu na kojoj je govorila o raskolu s Mostom. Ona i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x