Subota, 15 lipnja, 2024

Dodik: Republika Srpska je država, a BiH je naš okov

Must Read

“Na Balkanu postoje dvije srpske države. Osim Srbije, to sigurno jest i Republika Srpska, i po definiciji iz Daytona i po definiciji iz Montevidea, gdje su utvrđeni međunarodni kriteriji za formiranje država i gdje je rečeno da tri kriterija moraju biti i to: teritorija, narod i funkcionalna vlast”, naglasio je danas Milorad Dodik prvi čovjek Republike Srpske entiteta u Bosni u Hercegovini opisujući Republiku Srpsku kao državu a Bosnu i Hercegovinu kao njen okov.  

Dodik je razgovoru naglasio kako toj tvorevini nedostaje tek međunarodno priznanje a da je pitanje trenutka kada će raspasti Bosna i Hercegovina. Tako je zaključio da vojni, politički ali i ekonomski pokušaj međunarodne zajednice da stvori i održi Bosnu i Hercegovinu jednostavno nije uspio.

“Posljednji pokušaj  međunarodne zajednice  bio je  doprinos potpunom debaklu BiH kada su, recimo, ignorirali političku volju u Federaciji BiH i dali podršku platformi oko Zlatka Lagumdžije (SDP BiH), a za manje od dvije godine imamo potpuno vraćanje na one pozicije od prije intervencije međunarodne zajednice”, naglasio je Dodik dodajući na kraju da je Rusija najveći ekonomski partner Republici Srpskoj.

Dodik poručio kolegama u Srbiji: EU vam oduzima Kosovo, prestanite pregovarati s njima

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za Blic ispričao je kako želi da odnosi između RS-a i Srbije i dalje ostanu bliski, bez obzira na to tko će formirati vlast.

“Bila bi tragedija da se odnosi Srbije i Republike Srpske baziraju na personalnom odnosu. Postoji trajni institucionalni potencijal Srbije i Srpske, bez obzira tko će biti na čelu pojedinih institucija. Odnosi moraju biti čvršći. Nikome u Srbiji nećete moći objasniti da nemate dobre odnose s RS, kao što ni mi nećemo moći objasniti da nemamo suradnju sa Srbijom”, kazao je Dodik.

“Razgovarao sam s Ivicom Dačićem da ćemo, čim se formira nova vlada, aktivirati rad Vijeća za provođenje sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama. Srbija mora voditi više računa o onome što se zove Srbi izvan Srbije. RS se čvrsto ekonomski, a sada i politički veže za Rusiju, a Srbija za EU. Vidimo da je Srbija sada u procesu konstituiranja nove vlasti, ali isto tako Srbija je godinama u traganju za sobom, u političkom smislu. Srbija je bila podložna utjecajima sa strane u kretanju prema EU. Veoma nekritično u uvjetima kada ta ista Europska unija oduzima Srbiji Kosovo, a vi idete s njima u proces pregovaranja. Mislim da je trebalo još tada imati jasan stav o tome. Ali, ja nisam u Srbiji i nisam taj koji odlučuje”, dodao je Dodik te predložio rješenje.

“Rješenje je da se kaže: Oprostite, vi ste priznali Kosovo, pa zašto smo onda partneri? I to je rješenje. Ako hoćete provoditi ovu politiku kojom je Srbija do sada išla, u kojoj se sve događalo u procesu jačanja kosovske nezavisnosti, onda netko zatvara oči i ne želi da vidi što će se na kraju puta dogoditi”, zaključio je na kraju Dodik.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -