Published On: Uto, srp 19th, 2016

Dodik: Prvo MMF pa onda razgovori o mehanizmu koordinacije

Dodik smatra da bi bilo dobro kada bi aranžman s MMF-om bio realiziran, ali je dodao i da, ukoliko ga nema, Republika Srpska nastavlja biti stabilna i izvršavati sve obveze.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ovaj bh. entitet neće razgovarati o mehanizmu koordinacije sve dok ne bude završeno pitanje u vezi s aranžmanom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Dodik je poručio da podržava aktivnosti premijera Vlade RS Željke Cvijanović kada je riječ o odnosu prema MMF-u.

On smatra da bi bilo dobro kada bi aranžman s MMF-om bio realiziran, ali je dodao i da, ukoliko ga nema, Republika Srpska nastavlja biti stabilna i izvršavati sve obveze, kao što je to činila i do sada.

Prema njegovim riječima, lažna je priča da su MMF i kreditna linija pitanje biti ili ne biti za RS, javlja Srna.

“Nesumnjivo je da za tim postoji potreba, ali za njim postoje potrebe i drugih, razvijenih zemalja”, rekao je Dodik sinoć novinarima u Banja Luci.

Kada je riječ o Protokolu o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji su jučer ratificirali predstavnici Europske komisije i BiH, Dodik kaže da je to sada “tehnički detalj”.

On je podsjetio da ovaj bh. entitet ima primjedbe na usvajanje Sporazuma, te da je postignut dogovor na bazi obećanja njemačke Vlade o zaštiti poljoprivredne proizvodnje.

“Budući da Sporazum stupa na snagu 1. siječnja, očekujemo da će biti osmišljene sve mjere i dogovoreno, ne samo s Njemačkom, već i s Europskom komisijom i drugim faktorima koji su se ponudili pomoći, prije svega, našoj poljoprivredi”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je i njemačka kancelarka Angela Merkel primijetila te probleme, dok su drugi već prilagođenio Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

“Sada su svi prihvatili da je dobra ponuda, koja je stigla od Nijemaca. Riječ je o tome da se pomogne poljoprivredi. Pomoć moćne Vlade, kakva je Njemačka, apsolutno može biti od koristi”, ocijenio je Dodik.