Published On: Sri, stu 4th, 2015

DODIK: Provjeriti volju građana


NOVI SAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će referendum o radu Tužiteljstva i Suda BiH biti održan i poručio da će Republika Srpska učiniti sve da demokratskim sredstvima povrati izgubljene nadležnosti.
Dodik je rekao da je 20 godina poslije Daytona, pozicija Republike Srpske vrlo stabilna, unatoč činjenici da se na njezinu stabilnost “bezobzirno nasrće i sa strane i iz Sarajeva”.
“Nama je i te kako bitna volja naroda, volja građana Republike Srpske. Referendum o radu Tužiteljstva i Suda BiH će biti održan. To je gotova stvar. Provjerit ćemo volju građana, a ona je i te kako bitna za našu daljnju demokratsku i institucionalnu borbu za povratak izvornih nadležnosti Daytona, koje su nam otete “, rekao je Dodik za novosadski list” Dnevnik “.
On je istaknuo da BiH neće moći biti stabilna država dokle god u njoj odlučuje strani faktor.
“BiH, zapravo, i živi zahvaljujući isključivo međunarodnom intervencionizmu. I sve dok bude tako, dok stranci budu ti koji će željeti BiH po mjeri Bakira Izetbegovića i njemu sličnih, dok budu imali upliva u financije, vojna i sva druga pitanja, BiH neće stati na svoje noge “, rekao je Dodik.
On je naglasio da je Republika Srpska trajna nepromjenljiva kategorija i da nikakva unitarna BiH, ma koliko to u Sarajevu željeli, ne dolazi u obzir.
Ističući da je “narod srpske povratio vjeru u Republiku Srpsku, u njeno postojanje i opstajanje”, Dodik je poručio da je povrat izgubljenih nadležnosti Republike Srpske proces koji će potrajati, ali do njega mora doći.
Predsjednik Republike Srpske izjavio je da predstavnici Saveza za promjene u Sarajevu vode “podaničku politiku, podržavajući stavove i mišljenja lidera SDA Bakira Izetbegovića, a njegovi stavovi su jasni – on hoće unitarnu BiH”.
“Nažalost, Savez za promjene navodi vodu na Bakirov mlin, a ta voda je mutna voda, koja zapljuskuje Srpsku. Podanička politika je izdajnička politika. I pored svega, činjenice da oni ignoriraju institucije Republike Srpske, vladu i Narodnu skupštinu prije svega, ja sam i dalje spreman za dijalog “, rekao je Dodik.
On je objasnio da istrajava na neophodnosti dijaloga, “zbog činjenice da stavovi institucija Republike Srpske, bar o svim vitalnim pitanjima, moraju biti i stavovi predstavnika Saveza za promjene u institucijama vlasti u BiH”.
“Nažalost, oni se ponašaju kao slobodni strijelci, koji brane neke druge interese, interese Zapada i Bošnjaka, a ne interese Republike Srpske.
Zar Bakir Izetbegović nije skoro izjavio da je Savez za promjene najbolji partner u provođenju probosanske politike? Savez za promjene je prevario birače koji su glasali za njih jer su u predizbornoj kampanji redom zaklinjali za očuvanje i jačanje Republike Srpske, a sada su joj okrenuli leđa “, rekao je Dodik.
Povodom zahtjeva opozicije da podnese ostavku i raspiše prijevreme izbore i prijetnji da će i izvesti narod na ulice Banjaluke, Dodik je rekao da mogu pokušati, ali da ne vjeruje da će da će ubijediti narod da su u pravu.
“Slobodno neka izvedu, ali neće izvesti narod, nego možda članove svojih stranaka. Ne vjerujem da će i njih ubijediti da su u pravu, jer gdje su im argumenti za to. Traže da dam ostavku. Što je babi milo, to joj se i snilo.
Ma, gledali na televiziji nedavna zbivanja u Crnoj Gori pa bi i oni tako nešto naprave u Banjaluci.Kažu da će razapeti šatore. Neka razapnu! Razapet ću  i ja šator, samo što ćemo se mi svirkom i pjesmom veseliti, a bukadžije neka buču “, rekao je Dodik.
Predsjednik Republike Srpske izjavio je povodom sastanka Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH da Srbija nastoji afirmirati regionalnu suradnju, ali da su odabrali pogrešnog partnera u tim razgovorima.
“Vijeće ministara BiH je pomoćno tijelo, odnosno pomoćni organ Predsjedništva BiH. Nikakve državničke ingerencije Vijeće ministara BiH nema, pa bi bilo daleko svrsishodnije da je u Sarajevu, Mostaru ili Banjaluci održan sastanak između Vlade Srbije i obje entitetske vlade. BiH kao država nema vladu! Entiteti imaju vlade “, objasnio je Dodik.
On je istaknuo da su odnosi na zavidno visokoj razini, što ne znači da ne mogu biti i bolji i istaknuo da je most na Drini, koji će povezivati ​​Bratunac i Ljubovo, samo jedan od niza zajedničkih projekata koji će Srpska i Srbija zajedno realizirati.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare