Published On: Pet, sij 4th, 2013

Dodik: Prepisat ćemo i usvojiti američki zakon o radu nevladinog sektora

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i predstavnici opozicije nastavili su i danas medijska „prepucavanja“, pri čemu Dodik i dalje ostaje pri tvrdnji o 10 milijuna KM koje je „nekakav centar moći iz inozemstva ubacio“ u RS da bi ga srušio i stoga najavljuje i donošenje „američkog zakona“ o nevladnim organizacijama. 
– Očigledno je da postoji pojačana aktivnost nevladinog sektora i to svatko vidi. Postoji pritisak i na vaše redakcije da se objavljuje nevladin sektor više nego što se objavljuju službeni stavovi, naveo je Dodik u izjavi medijima i dodao da tu priču o 10 milijuna nije on priopćio, već je samo odgovorio na pitanje nekih medija.
Ipak, ostaje pri stavu da će se “sve to intenzivirati” i smatra da je  vrijeme da RS „donese određene propise da bi se regulirao rad nevladinog sektora, da jasno prikažu izvještaje o donacijama, utrošku sredstava i urađenim projektima“.
– Jedna moja ekipa ljudi sad radi na tome da se prepiše američki zakon koji regulira nevladin sektor i da ga predložimo i ovdje za mjesec-dva dana, uz neophodna prilagođavanja, dodao je entitetski predsjednik.
Nakon što su ga SDS i PDP optužili za iznošenje neistina o svima koji se njemu ne sviđaju, a koje etiketira kao izdajnike i plaćenike, Dodik je danas u izjavi novinarima u Banja Luci uzvratio ponovnim optužbama da SDS „još godinama neće imati pravo pričati o kriminalu, budući da su planetarno poznati po tome što su uradili i kakav kriminal provode“.
Pozvao je SDS da podnese prijavu za svaku sumnjivu krivičnu prijavu, a ne da stalno pričaju o kriminalu ili korupciji.
– Obećali su ljudima da će ih nakon lokalnih izbora zaposliti, a gdje su radna mjesta? To su pitanja na koja trebaju odgovarati, a ne bježati, ustvrdio je on i dodao da ove međusobne optužbe ipak nisu dobre, jer RS mora očuvati, prije svega, političku stabilnost.
– Veoma je važno u kriznim vremenima ne ući u određenu destrukciju, tvrdi Dodik i opet optužuje opoziciju da stvara „uvjerenje da je vlast kriminalna“.
– Naravno da ima vidova korupcije. Ja ih ne znam, ali imam povjerenje u nadležne organe, dodao je entitetski predsjednik i pozvao tužitelje da rade svoj posao.
Istovremeno, dodao je da je nezadovoljan pričom da je postignut sporazum o priznjanju krivice koje je postiglo Specijalno tužiteljstvo RS-a s vlasnikom jednog banjalučkog kafića, osumnjičenog za organiziranje prostitucije i krivična djela nedozvoljenog kockanja, a koji će, tvrdi Dodik, vjerojatno, sada dobiti šest mjeseci uvjetne kazne.
Dodao je da treba rigorozno pooštriti kaznenu politiku.
Tu očekuje i podršku SDS-a, a kaže, da zna da Dragan Čavić „neće ništa reći“ o vlasniku tog kafića, „Del kapo“ u Banja Luci.
– Pozivam SDS da zajednički radimo u borbi protiv kriminala i korupcije, koji podrazumijeva traženje većeg stupnja javne odgovornosti tužitelja i sudova za svoj posao. Oni su „otuđeni“, nemaju odgovornost i veoma je niska kaznena politika i postoje jaki utjecaji neformalnih centara moći u RS-u. To treba spriječiti i  spreman  sam da to spriječemo. Pozivam SDS da to učinimo i ja ću biti njihov odvjetnik da to dokažemo, ako je tako, ustvrdio je on.( Fena)