Dodik pred “povijesnu sjednicu” NS RS o vraćanju nadležnosti: Mnogi su pokušali spriječiti njeno održavanje, što samo govori koliko je važna

Bilo je mnogo otpora, i oni su dolazili iz vana, gdje su pokušali da spriječe njeno održavanje, što samo govori koliko je važna. S druge strane tu je i opozicija, koja je na različite načine u službi stranaca pokušala da obesnaži snagu održavanja ove posebne sjednice. Ali ljudi koji odlučuju u Republici Srpskoj su odlučni ovo provesti i povući ćemo suglasnost koja je ranije data pod velikim pritiscima – naglasio je Dodik, prenosi RTRS.

On je poručio da će se povući suglasnost na formiranje Oružanih snaga, i da će se onda sjesti i vidjeti na koji način će se to pitanje rješavati.

 

Isto tako je i za neizravne oporezivanje, jer Daytonski sporazum kaže da je Srpska faktor fiskalnog sistema, a ne BiH. Tu su i sve druge odluke koje je donio visoki predstavnik, a nisu bile u skladu s Ustavom BiH i njihovo važenje na prostoru Republike Srpske biće ukinutu dok se ne donese novo zakonodavstvo. Da li je neko od tih pitanja moguće urediti na nivou BiH na novim osnovama, ali mnogi od tih zakona biće predmet zakonodavstva Republike Srpske – poručio je Dodik.