Published On: Čet, pro 9th, 2021

Schmidt postavio uvjet za povlačenje Inzkovog zakona

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je danas parlamentarce da usvoje zakon kojim bi se zabranili određeni oblici govora mržnje, uključujući i negiranje svakog genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, prenosi N1.

Schmidt je u pismu podsjetio kako su svi narodi u nekom razdoblju bili izloženi progonu i nasilju, posebno tijekom prošlog stoljeća.

U civiliziranom sviietu svi imaju obvezu da štite dostojanstvo žrtava

”Svi znamo da nepriznavanje masovnih zločina i kršenja ljudskih prava može imati pogubne posljedice po društvo. Tijekom posljednjih 150 godina, međunarodna zajednica se obvezala da će uspostaviti pravila za izbjegavanje sukoba i utvrditi humanitarne standarde koji se primjenjuju tijekom rata i sukoba obilježenih nasiljem, kako bi se osiguralo poštivanje potrebe za humanim postupanjem i vodila briga o osobama koje su se našle u ratnim okolnostima”, stoji u pismu.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini podsjetio je kako se proces zaštite ne završava s okončanjem sukoba. U civiliziranom sviietu svi imaju obvezu da štite dostojanstvo žrtava.

”Negiranje dobro dokumentiranih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, ukrljučujući i genocide, spriječava društva da se nose s kolektivnom prošlošću, predstavlja nastavak zlostavljanja žrtava i ugrožava napore koji se poduzimaju u cilju postizanja pomirenia i trajnog mira. Ova se zlostavljanja nikada ne bi trebala politizirati. Izmjene Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine donesene u srpnju 2021. godine zasnivaju se na principu očuvanja temeljnih vrijednosti. Zakonodavni akti mogu ostvariti svoj potencijal u smislu promoviranja mira i pomirenja jedino ukoliko, paralelno s njima, u društvu postoji osnovni koncenzus, kao i zajednička spremnost da se pokaže razumijevanje i suosjećanje, posebno među mladim ljudima koji su sljedeća generacija”, naveo je Schmidt. Te je dodao:

”Dozvolite mi da kažem nešto o svom osobnom iskustvu: kao Nijemac iz generacije koja je odrasla poslije Drugog svjetskog rata i kao neko ko je imao mogućnost – i još uvijek osjeća odgovornost – da radi na pomirenju na različitim mjestima, znam koliko je teško postici ovaj cilj. Moji sunarodnjaci su imali bitnu pomoć međunarodne zajednice prilikom suočavanja s prošlošću. To su razlozi zbog kojih osjećam potrebu da zauzmem stav po ovom pitanju koje pratim od jula ove godine. Smatram da je uloga Parlamenta kao političkog zastupničkog tijela da pokuša donijeti vlastiti zakon o ovom pitanju. Poželjno je koristiti demokratsk iinstitucionalni proces. To neće biti lako”.

Ukidanje Inzkovog zakona tek kada stupi na snagu novi zakon

Christian Schmidt je poručio kako bi cijenio namjeru Parlamenta da se izmjene Kaznenog zakona donesene Odlukom visokog predstavnika zamijene zakonom koji će donijeti Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

”Bit ću spreman da ukinem postojeći Zakon kada na snagu stupi novi zakon usklađen s europskim i međunarodnim standardima koji je usvojila Parlamentama skupština Bosne i Hercegovine. Zakon koji je donesen u srpnju 2021. godine bi u tom slučaju postao suvišan i bio bi povučen. Do donošenja ovakve odluke naroda i njihovih predstavnika, postojeći zakon ostaje na snazi u cijeloj Bosni i Hercegovini”, naglasio je.

U pismu parlamentarcima navedeno je kako postojeći ”Inzkov zakon” treba tumačiti kao regulativu koja sadrži dva koncepta:

”Prvo, Zakon se odnosi na pojedince koji su počinili ratne zločine, a ne na narode ili etničke grupe u cjelini. Ne postoji neko drugo moguće tumačenje. Drugo, Zakon ne pravi razliku na osnovu etničke pripadnosti žrtava – svaka žrtva i njena obitelj zaslužuju bezuvjetno poštovanje. Zakonom se ne pravi razlika ni između etničke pripadnosti počinitelja. Svaki novi zakon kojim će se regulirati ovo pitanje također treba da uključuje ove koncepte”, istako je visoki predstavnik u pismu.

Na kraju, Christian Schmidt pozvao je Parlamentamu skupštinu Bosne i Hercegovine da se bavi rješavanjem šireg pitanja pomirenja i uspostavi institucionalizirani proces pomirenja u Bosni i Hercegovini.

”Iskeno vas pozivam da djelujete na ovaj način kako biste osigurali principe mira, pravde, tolerancije i pomirenja utvrđeno Ustavom Bosne i Hercegovine, a koji su na sličan način sadržani i u ustavima oba entiteta. Spreman sam da vam pomognem u ovom vaižnom poduhvatu”, poručio je visoki predstavnik u BiH.

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
posmatrač
posmatrač
8 mjeseci prije

A šta ako ga Savjet bezbjednosti UN ne imenuje za visokog predstavnika kako će onda ispuniti svoje obećanje

Atila
Atila
Šta ti kažeš na ovo?  posmatrač
8 mjeseci prije

Nikako. I nikada.

Atila
Atila
Šta ti kažeš na ovo?  Atila
8 mjeseci prije

I ovako i onako.

Mc Haso, elitni buregdžija
Mc Haso, elitni buregdžija
Šta ti kažeš na ovo?  posmatrač
8 mjeseci prije

G.o.v.n.o njemačko, osudi prvo sve muslimanske ratne zločince i genocidaše pa tek onda možemo razgovarati 🙁 … Fuj, švapski varalica stvarno vjeruje da smo mi BiH ćafiri glupi i naivni 😉

Last edited 8 mjeseci prije by Mc Haso, elitni buregdžija
Mornar
Mornar
Šta ti kažeš na ovo?  Mc Haso, elitni buregdžija
8 mjeseci prije

Moj je dida bio Hrvat iz dalmacije, ratovao je kao partizan na Neretvi i Sutjesci,nadam se da je tamanio ove njemacke fasiste, koji nam mira nedaju.

Atila
Atila
8 mjeseci prije

Šmute, zar tako loše o nama misliš? Čovječe, imamo i mi nešto malo mozga. Imamo više kose nego ti i više mozga nego sto ti misliš da imamo.

Atila
Atila
Šta ti kažeš na ovo?  Atila
8 mjeseci prije

Zaboravi tog svog trojanskog konja i šuplju svoju priču.

Atila
Atila
Šta ti kažeš na ovo?  Atila
8 mjeseci prije

Taj zakon ne može proči u BiH parlamentu i ti to znaš. Ti samo hoćeš da se mi što više gložimo između sebe… Maaarš.

Atila
Atila
8 mjeseci prije

Dobro govoriš. Da je ovaj šmut imalo pošten spomenuo bi ovo. I srpske i hrvatske žrtve. I prave genocide nad Srbima I hrvatima, gdje je sve iskorjenjeno, a ne samo vojnici koljači.

bih/nebih
bih/nebih
8 mjeseci prije

Nevjerovatno je da svi ignorišu prave uzroke blokada.Ovaj čovjek,svakako razumije,ali se pravi lud.Suština je da ne može nametanje,a i ti nisi izabran kako bi trebalo,po odobrenju SB UN.Priča,a druge ne sluša.Povlače se nemetnute nadležnosti,pa se razgovara o svemu.Reset,kako bi i vi demokrate rekli.

graDZanska i patriJote al u qurtzu
graDZanska i patriJote al u qurtzu
Šta ti kažeš na ovo?  bih/nebih
8 mjeseci prije

Bravo!Drito u sridu !Na fabričko podešavanje!
Nema dalje-točka.

Anonimac
Anonimac
8 mjeseci prije

Ja nerazumijem ove strance.
Meni je zao svih zrtava koje su pale kod nas. Kako da se Hrvati i Srbi sloze sa ovim zakonom kad su ljudi koji su pravili zlocine nad Hrvatima i Srbima sjede u vladi BiH i nizasto nisu jos odgovarali pa jesu li ti stranci sljepi ili su toliko glupi da nesvataju da se to nemoze prihvatiti dokle god sa i Bosnjacki zlocini ne osude.