Published On: Ned, stu 16th, 2014

Dodik: Pitanja o poziciji Hrvata koja će pokrenuti HDZ za SDA su neprihvatljiva

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Bijeljini da je dobra stvar što će HDZ biti dio Federalne vlade, jer time SNSD dobija jedno ministarsko mjesto.

– S HDZ-om imamo dogovor da, ukoliko SNSD osigura jedno ministarsko mjesto za HDZ u Vladi RS, oni će nama u kvoti koji oni imaju osigurati jedno mjesto za Srbina u Federalnoj vladi. Vjerujem da će HDZ ispoštovati taj dogovor – rekao je on.

Komentirajući dogovor SDA i HDZ danas u Mostaru o formiranju vlasti na županijskoj i federalnoj razini, Dodik je u izjavi novinarima u Bijeljini rekao da misli da na razini BiH ima mnogo pitanja o kojima tek trebaju postići suglasnost.

Rekao da je HDZ BiH odlučan i politički motiviran da postavi na dnevni red nekoliko političkih pitanja o poziciji hrvatskog naroda u BiH, te ocijenio da će to biti neprihvatljivo za SDA.

On je rekao i kako ne vjeruje u dobre namjere SDA i DF-a prema Republici Srpskoj i ocijenio da suradnja SDS-a, PDP-a i NDP-a s ovim političkim snagama uvodi Srpsku u manji stupanj institucionalne stablnosti od dosadašnje.

Dodik je naveo da je za vrijeme vlasti koju su ranije obavljale ove stranke Republika Srpska izgubila fiskalnu suverenost, vojsku i brojne druge nadležnosti.

Dodik, koji je lider SNSD-a, rekao je da, za razliku od ovih stranaka, njegova stranka nikada nije išla u Sarajevo da nešto nudi, nego uvijek samo kada se mora i to da kaže stav Republike Srpske.

“Kao predsjednik Republike i predsjednik stranke koja je dobila najveću podršku i formirat će vlast u Srpskoj, uvjeren sam da imamo energije i snage očuvati i jačati institucionalnu stabilnost Srpske i u narednom vremenu”, poručio je Dodik.

Dodik je podsjetio da na razini BiH ne postoji izvršna vlast, da postoji samo Predsjedništvo BiH kao izvršni organ vlasti, a sve drugo su pomoćni organi, uključujući i vijeće ministara.

“Po onome što su oni /SDS, PDP, NDP/ potpisali, vidimo opredjeljenje da se jačaju izvršne strukture vlasti na razini BiH i da se vrše institucionalne reforme, što je za nas opasno”, istakao je Dodik.

On je dodao da je opasna i priča o vojnoj imovini o kojoj se 11 godina držao principijelan stav koji favorizira poziciju Republike Srpske i njeno pravo. “U Ustavu BiH piše da ona ima nadležnosti koje su joj tim ustavom izričito dane, a sve ostalo pripada entitetima, tako i imovina”, podsjetio je Dodik.

Prema njegovim riječima, čak je i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pady ashdown, kada je donosio odluku o zabrani raspolaganja, napisao da donosi zakon o zabrani raspolaganja imovinom Republike Srpske, čime je i definitivno priznao da je to imovina Srpske.

“Onda se pojave /lider PDP-a Mladen/ Ivanić, /lider NDP-a Dragan/ Čavić i /lider SDS-a Mladen/ Bosić koji potpišu u sporazumu da će uknjižiti, navodno, neku imovinu na bazi odluke Predsjedništva BiH, što je potpuno lažna situacija, jer ne postoji takva odluka”, upozorio je Dodik. On je dodao da nema, niti može postojati akt Predsjedništva BiH za uknjiženje.

Dodik je za oporbene lidere rekao da su sasvim neprimišljeno ušli u takvu vrstu priče. “Zato mi sumnjamo u njihove mogućnosti da Republici Srpskoj podare zaštitu koja je neophodna”, zaključio je Dodik.

Komentirajući spekulacije o tome tko ima zastupničku Narodnoj skupštini Srpske, Dodik je istakao da svi koji su radili na destabilaziciji Republike Srpske u političkom i medijskom smislu nastavljaju to i sada širenjem raznih spekulacija.

“Bez obzira na sve to, koalicija SNSD-DNS-SP ima dovoljno glasova da izabere skupštinsko rukovodstvo i to ćemo završiti 24. studenog”, ponovio je Dodik.

/Srna/HMS/

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare