Published On: Uto, sij 21st, 2014

DODIK: Pack iz daljine ne vidi stvarnu sliku BiH

BANJALUKA – Europski parlamentarci žive u iluzijama, ne poznaju stvarno stanje u Bosni i Hercegovini i njeno jačanje je nerealno, jer je to neodrživa država, tvrdi Milorad Dodik, predsjednik Republke Srpske.

On je komentirajući izvješće o napretku BiH za 2013, koji je podnijela njemačka zastupnica u europskom parlamentu Doris Pack, ustvrdio da Pack “iz daljine ne vidi stvarnu sliku u BiH, jer je čist promašaj tražiti izmjene Izbornog zakona da bi se provela odluka ‘Sejdić- Finci ‘”.

Dodik smatra da je problem što BiH nikada nije postigla svoj bazični konsenzus, već su njom upravljali stranci.

“Sada nije ni čudo što se pokušava nekim deklaracijama i rezolucijama uvaženih parlamentarnih struktura, kakav je Europski parlament, kreirati održivost BiH, a za nju kriviti lokalne strukture i pri tome ne vidjeti da je kompletna krivica na strancima. Oni su je nametnuli kao jednu neodrživu državu koja ne može ni u čemu funkcionirati “, naveo je on u izjavi za Radio RS.

U BiH se od Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako je ustvrdio, ništa nije dogodilo što bi približilo narode.

“Bošnjaci žele jaču BiH, Hrvati su nezadovoljni svojim položajem, a mi smo u RS zadovoljni čak iu BiH, ali nismo zadovoljni brojnim intervencijama stranaca koji su RS oduzeli mnoga ovlasti. Naša politika ide za tim da vratimo ta ovlaštenja. Ako to bude bilo moguće , moguća je i BiH, a ako ne, RS će, naravno, poduzimati korake svog daljnjeg jačanja, svoje autonomije, i mislim da je to legitimno pravo “, rekao je Dodik.

Kazao je da njega ili bilo koga drugog ne može obvezuje Europski parlament, te da je i ovaj stav europskih parlamentaraca neka vrsta preporuke.

“Mislim da nije fer i korektno da se ljudi, koji ovdje ne dođu nijednom godišnje, bave ozbiljnim nametanjem ocjena o stanju u BiH”, rekao je on i ustvrdio da je osnovni problem to što BiH “ne može preživjeti”.

“Ona bi, možda, i mogla preživjeti lokalne strukture, animozitete koji postoje između Bošnjaka, Srba, Hrvata, ali ne može preživjeti strane intervencije i mešetarenja, što je ključni neuspjeh BiH”, dodao je Dodik.

To što je Pack navela i da Beograd treba reći Banjaluci da se postojanje Republike Srpske ne dovodi u pitanje, ali da taj entitet postoji samo kao dio države BiH, Dodik je naveo da RS nastavlja voditi “svoju autentičnu politiku i surađivati ​​s Beogradom, te da to nitko ne treba uzeti za zlo “.

Doris Pack je jučer, predstavljajući izvješće, između ostalog kazala da EU očekuje hitnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Dodik odgovara da ne spori činjenicu da je potrebna učinkovitija borba protiv kriminala i korupcije, ali je i naveo da RS “već bilježi značajne rezultate u vezi s tim pitanjem, što je za pohvalu”.

Povodom prve međuvladine konferencije između Srbije i Europske unije u Bruxellesu, čime je označen početak pristupnih pregovora na političkom nivou, Dodik je istakao da je to povijesni datum i da je jaka Srbija potrebna i Srpske.

“Nama je važno da Srbija bude ekonomski i politički jaka, uključena u proces europskih integracija i da ima dobru suradnju s Rusijom. Takva jaka Srbija kao regionalni lider najviše može pomoći Republici Srpskoj. Zato mi to gledamo na takav način”, rekao je Dodik.