Published On: Uto, sij 21st, 2014

I ZATO KONCESIJU DAJMO DRUGIMA??? U Jadranu ima plina i nafte – možemo biti “mala Norveška”

Realne su šanse da Hrvatska postane energetski div regije, pa i Europe, izjavio je Vrdoljak, najavivši da će već na proljeće biti raspisan međunarodni natječaj za eksploataciju nalazišta

SPLIT Kompletna hrvatska strana Jadrana prebogata je nalazištima plina i nafte – pokazalo je 2D seizmičko snimanje podmorja, na kojem je proteklih pet mjeseci radila specijalizirana norveška grupacija “Spectrum”.

Rezultati su danas objavljeni na istraživačkom brodu “Seabird Northern Explorer“, a uz čelnika norveške grupacije Runea Enga, događaju je nazočio i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Eng nije htio špekulirati o količinama na detektiranim nalazištima, tek je naglasio da bi eksploatacija na ovom području zbog manjih dubina tehnički mogla biti prilično jednostavna.

– Realne su šanse da Hrvatska postane energetski div regije, pa i Europe, izjavio je Vrdoljak, najavivši da će već na proljeće biti raspisan međunarodni natječaj za eksploataciju nalazišta. Interes je, tvrdi, već pokazalo dvadesetak svjetskih naftnih i plinskih kompanija.

– Ne bih želio iznositi brojke kako bi impresionirao hrvatsku javnost, ali dio rezultata koje smo danas dobili govore da možemo biti jedna od rijetkih europskih zemalja poput Norveške koja ima više nafte i plina nego što nam treba. Sada slijedi obrada podataka, do konca veljače uspostavit će se “data room“ sa seizmičkim podacima iz Jadrana, a obrađeni podaci bit će dostupni od travnja ove godine. Idućih mjeseci sudjelovati ćemo na svjetskim konferencijama, zajedno s kolegama iz Spectruma, prezentirajući zainteresiranim naftnim kompanijama podatke, a ključna će biti konferencija u Houstonu, kazao je Vrdoljak i najavio i objavu javnog natječaja za dodjelu koncesija za eksploataciju nalazišta nakon pripreme sve potrebne dokumentacije jer u poslovanju sa svjetskim korporacijama “ništa ne smije biti niti na rubu zakona“.

– Za 5,6 godina može se očekivati da će prva nafta i plin poteći iz novih bušotina, kazao je ministar gospodarstva, koji i prije prave eksploatacije vidi velike benefite za hrvatsku industriju. Očekuje, naime, da će od 2015. do 2019. godine globalni naftni “igrači“ uložiti stotine milijuna dolara u Hrvatsku u granama vezanim za pripremi i istraživanja. Kolika će biti dobit u brojkama nije želio govoriti, no siguran je da će hrvatski građani i industrija plaćati najjeftiniji plin.

Da je snimanje pokazalo interesantne strukture, vjerojatno nafte, koje do sada nisu bile viđene, potvrdio je i Spectrumov predsjednik i glavni izvršni direktor Rune Eng.

– Zahvaljujući novim tehnologijama u stanju smo vidjeti dublje nego ranije i bolje procijeniti stanje. Do sada obrađeni podaci ukazuju na nove i neispitane ugljikovodične sustave i poteze. Nakon dovršetka našeg najnovijeg seizmičkog ispitivanja Hrvatska ima sve što je potrebno za uspješno provođenje natječaja u 2014. godini, rekao je Rune Eng.

Jedno od pitanja upućenih predstavnicima Spectruma i ministarstva bilo je i kako to da seizmička snimanja također 2D tehnikom tijekom ’70-tih i ’80-tih godina prošlog stoljeća pa čak i probna bušenja nisu rezultirali ovako optimističnim prognozama i nalazima. Odgovori su bili jednoglasni s obje strane: tehnologije koje su se koristile tada, pa čak i početkom 90-ih, jednostavno nisu ni blizu po preciznosti današnjim, suvremenijim metodama koje daju bolju procjenu rezervi i iskoristivosti ugljikovodičnih nakupina u geološkim strukturama hrvatskog Jadrana!kraj teksta