Published On: Uto, kol 6th, 2019

DODIK OTKRIO Evo što će tko dobiti u novom Vijeću ministara

Predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik otkrio je kojoj od stranaka pripada koji resor u Vijeću ministara.

Prema dogovoru, Hrvati će dobiti Ministarstvo pravde, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo financija. Srbima pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te Ministarstvo komunikacija i transporta. Ostalima ( iz RS) pripada Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Bošnjacima je prema dogovoru pripalo Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo obrane i Ministarstvo sigurnosti.

“Mislim da su stvoreni svi uvjeti da se pristupi odlučivanju u okviru Predsjedništva i da se imenuje predsjedavajući Vijeća ministara. Na kraju smo rekli da ukoliko se ne izabere u roku 30 dana ovaj sporazum ne važi. SNSD je vodio računa da se očuva pozicija Republike Srpske i konstitutivnost naroda i naravno građana. Ustavni koncept ove zemlje govori o tome da su to konstitutvni narodi. Točka sporenja je bio zahtjev SDA da se osigura i uputi Nacionalni plan za članstvo u NATO. Mi smo se u okviru toga dogovorili gdje smo rekli da će se integracija odvijati u skladu s Ustavom uvažavajući sve razine vlasti i da će se nastaviti suradnja s NATO”, rekao je Dodik i dodao:

“SNSD će blokirati rad svih institucija ukoliko sporazum ne bude ispunjen u narednih 30 dana”.

Srpski član Predsjedništva je rekao da je ključno pitanje za RS da se formira vijeće ministara i da se otkoče sve procedure važnih projekata.

“Niz projekata bi se trebalo odblokirati a najvažnije je europske integracije. S novim Vijećem ministara dobijamo novu dinamiku gdje ćemo osigurati da se BiH da status klandidata, to znači da smo svi suglasni da se ukine OHR, jer je nemoguće očekivati da idete u euointegracije a zadržite OHR”, rekao je Dodik./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare