Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) biti usvojeni zaključci koji će biti stav RS po svi otvorenim pitanjima u BiH te određenim u tom entitetu. Preliminarnu verziju zaključaka, usvijenim nedavno na Glavnom oboru SNSD-a, danas je razmatrao Izvršni odbor SNSD-a, a bit […]

" />
Published On: Pet, ruj 27th, 2019

Dodik o sastanku SDA i HDZ-a: Oni imaju svoje grdne probleme u FBiH

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) biti usvojeni zaključci koji će biti stav RS po svi otvorenim pitanjima u BiH te određenim u tom entitetu.

Preliminarnu verziju zaključaka, usvijenim nedavno na Glavnom oboru SNSD-a, danas je razmatrao Izvršni odbor SNSD-a, a bit će dostavljeni općinskim organizacijama i koalicijskim partnerima te stranke kako bi se dogovorili o pripremi materijala za posebnu sjednicu Narodne skupštine.

Kaže da će taj odgovor parlamenta RS biti u skladu s Ustavom RS.

Nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a, Dodik je na konferenciji za novinare rekao da je ta stranka otvorena za brzo formiranje vlasti na nivou BiH, a ostaju uz svoje dosadašnje politike i kandidate za Vijeće ministara BiH.

Za jučerašnji sastanak lidera SDA-a i HDZ-a, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, je rekao da s HDZ-om ostaju na ranije utvrđenim politikama, a da je SDA “razvalila” dogovor od 5. kolovoza.

-Oni imaju svoje grdne probleme u FBiH. Nije formirana federalna vlast, ima mnogih problema na županijskom nivou. Mi imamo sa HDZ-om dogovor oko zajedničkih politika i zajedničkog nastupa i to ništa nije novo. Mi sa HDZ-om ostajemo kod politika koje smo utvridili. Što se tiče SDA, oni su razvalili ovaj sporazum od 5. kolovoza , on više ne važi i ne postoji – kazao je Dodik.

Kaže da do izbora novog Vijeća ministara neće biti deblokiran rad državnog parlamenta.

-Spremni smo sutra da potvrdimo novo Vijeće ministara i deblokiramo rad institucija te se usmjerimo na europski put BiH, a nema NATO članstva BiH. Nijedan dokumenet koji liči na Akcijski plan za članstvo za NATO neće biti prihvaćen – kategoričan je Dodik.

Ponovio je da je SNSD spreman podržati individualni plan suradnje s NATO-om, ali da to ne znači MAP, koji je neprihvatljiv i, kako kaže, nikada neće biti usvojen.

Dodik je rekao da nisu točni navodi da se na Manjači kod Banje Luke izvodi vojna vježba u kojoj sudjeluju i jednice NATO-a, već da su to aktivnosti Oružanih snaga BiH.

Tvrdi da i Matthewu Palmer, specijalni predstavnik SAD-a za zapadni Balkan zna da u BiH nema suglasnosti za kretanje ka članstvu u NATO savez.