Published On: Pet, ruj 27th, 2019

JEDINI HRVAT DIPLOMAT KOJEG KOMŠIĆ NIJE SMIJENIO UHVAĆEN U KRIMINALU? Razotkriveni diplomati iz BiH koji su za tisuću eura izdavali vize ilegalnim migrantima

 

Protjerivanje pedeset državljana Iraka koji su stigli u BiH s urednim vizama, a zapravo je riječ o ilegalnim migrantima, vjerojatno je razotkrilo činjenicu da neki bh. diplomati po svijetu koriste svoje pozicije za osobno bogaćenje i pritom se bave kriminalom.

Granična policija BiH u četvrtak je u sarajevskoj zračnoj luci zaustavila Iračane koji su tamo stigli redovitim letom “Turkish Airlinesa” iz Istanbula. Svi oni u putovnicama su imali uredne turističke vize za BiH, no dodatnim je provjerama utvrđeno kako nitko od njih nema odgovor na pitanje što zapravo kani raditi u toj zemlji i kakvi su im planovi. Ispostavilo se kako im je svima krajnji cilj zapravo bila Europska unija, a BiH je trebala biti samo tranzitna točka na tom putu, piše u petak sarajevski “Dnevni avaz”.

Nakon konzultacija s Tužiteljstvom BiH vize su im poništene i svi su zrakoplovom vraćeni u Istanbul.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz sigurnosnih agencija “Avaz” navodi kako su Iračani vize ishodili u veleposlanstvu BiH u Jordanu, koje je nadležno i za Irak.

Policija u Istanbulu im upravo zbog toga nije pravila nikakav problem te ih je pustila na let za Sarajevo.

Istraga koja je otvorena u četvrtak otkrila je kako su Iračani svoje vize, koje su ishodili u Amanu, platili čak po tisuću eura, što je znatno iznad propisanog iznosa pristojbi za konzularne usluge.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH još se nije očitovalo o ovom slučaju. Na mrežnim stranicama ministarstva je podatak kako veleposlanstvo u Jordanu ima svega trojicu diplomata, uz savršen etnički balans. Uz veleposlanika Matu Zeku, tu su i ministar-savjetnik Armin Limo te savjetnik Nenad Škipina.

Dodatnim provjerama koje su proveli Granična policija i Tužiteljstvo BiH otkriveno je da su u veleposlanstvu u Amanu ranije izdali još 200 viza za državljane Iraka.

Svi su oni imali rezerviran smještaj u istom sarajevskom hotelu, zbog čega je Služba za poslove sa strancima BiH u četvrtak provela raciju koja je potvrdila da su Iračani redovito tamo i odsjedali, a potom odlazili ka Hrvatskoj i dalje ka zapadnim državama.

Iračani su graničnim policajcima ispričali kako su krijumčarima koji su ih čekali u Sarajevu već dali po dvije tisuće eura kako bi ih prebacili u Hrvatsku. Radi se već o uhodanoj kriminalističkoj ruti koja je razotkrivena nedavno, kada je u sarajevskoj zračnoj luci uhićena Bugarka Polina Gospodinova koja je krijumčarila migrante iz Turske.

Ovo je doista skandal. Dok se naša zemlja bori s migrantskom krizom naši diplomati pune svoje džepove, izjavio je za “Avaz” neimenovani policijski čelnik iz jedne državne agencije, prenosi Jabuka.tv

TKO JE MATO ZEKO 

Mato Zeko, veleposlanik BiH u Jordanu, jedini je diplomat iz reda hrvatskog naroda kojeg pri nedavnoj smjeni veleposlanika nije opozvao član Predsjedništva BiH Željko Komšić, prenosi Avaz.ba

Podsjećamo, Komšić je smijenio 12 diplomata koji su imenovani na prijedlog bivšeg njegovog prethodnika Dragana Čovića. No, Zeko je pošteđen, ali upućene nije mnogo začudilo zbog čega ga je Komšić odlučio zadržati na mjestu veleposlanika u Jordanu.

Mato Zeko bio je, naime, savjetnik u Komšićevom uredu u njegovom prošlom mandatu kolektivnog šefa države te je uživao njegovo ogromno povjerenje.

Često je Komšić Zeku kao svog izaslanika slao i na brojne značajne skupove, a kada je Komšić osnivao svoju stranku, tada se pričalo da će Zeko dobiti i neku stranačku funkciju. No, sadašnji veleposlanik u Jordanu ostao je skoro pet posljednjih godina na poziciji zamjenika glavnog tajnika Tajništva Predsjedništva BiH, a s te funkcije razriješen je 14. listopada 2018. zbog isteka mandata.

Prije toga Zeko je, na Čovićev prijedlog, imenovan za veleposlanika BiH u Jordanu, što znači da je ovaj diplomat vjerovatno jedina osoba u BiH na koju “tipuju” i Čović i Komšić, a koji se u svemu drugom gledaju “preko nišana”.

Zeko je pripadnik HVO-a i spominjan je kao svjedok ratnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima tijekom agresije na BiH.

Mnogima je čudno da ga je s ugledom Komšićevog prijatelja Čović poslao u veleposlanike. I dok je Komšić kao opravdanje za smjenu naveo između ostalog i to da su bili na večeri s Čovićem, koja je ljetos u pojedinim medijima ocijenjena “neprijateljskom po BiH”, a ispostavit će se kobnom za one koji su joj nazočili, ipak mu nije zasmetalo što se pozivu toj večeri odazvao i Zeko.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare