Petak, 21 lipnja, 2024

DODIK: Nitko ne može biti spokojan, u Bosni ima 3.000 islamskih spavača i pred tim nećemo zatvarati oči…

Must Read

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ne može biti spokojan zbog mogućnosti aktivacije radikalnog islama u Bosni i Hercegovini i poručio da će učiniti sve kako bi se sigurnosne i obavještajne strukture u RS osnažile, javlja Tanjug, a prenosi Blic.

On je rekao i da Bosna i Hercegovina ne daje dovoljno snažan odgovor na pojave radikalnog islama, istakavši da komunikacija zemalja u regiji u vezi s tim pitanjem mora biti pojačana, posebno poslije nedavnog napada na zaposlene u francuskom satiričnom listu “Charlie Hebdo”.

“Ne mogu biti spokojan, i učinit ćemo sve u RS da osnažimo naše sigurnosne strukture, čak i obavještajne, kako bismo se na pravi način zaštitili, jer mislim da na to imamo pravo. Ako sve velike zemlje svijeta imaju pravo da se štite, onda imamo i mi u RS imamo pravo da to radimo “, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima Bosna i Hercegovina je rovit prostor na kojem su, kako kaže, obavještajne službe evidentirale 3.000 tzv. “spavača”, odnosno potencijalnih ratnika radikalnog islama, zbog čega u BiH “nitko ne može zatvoriti oči i reći da problem ne postoji”.

“Imali smo ranije napad na veleposlanstvo SAD, teroristički napad u Bugojnu, i moram reći da strepimo nad tim da se ovdje nešto nama eventualno ne desi, jer prema evidenciji o ljudima koji u BiH promoviraju radikalni islam, pokazuje se da ih je ovdje sve više “, rekao je Dodik, dodavši da su čak i poznate lokacije gdje se promovira ekstremni islam, poput sela Gornja Maoča.Reakcija BiH na to, kako je ocijenio predsjednik RS, nije adekvatna.

“BiH ne daje dovoljno snažne odgovore na takve pojave, bez obzira na to što je usvojen zakon o zabrani odlaska na ratište na druge prostore, jer ništa nije rečeno što će biti s onima koji se vrate s tih ratišta”, naglasio je Dodik.

Zbog problema koji regiji ima sa radikalnim islamom, u kojem, kako je dodao, s Kosova, iz Raške oblasti, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odlaze vojnici u oružane sukobe na Bliskom istoku, potrebno je da se povežu oni koji se bore protiv tog ekstremizma. “Postoji određena komunikacija, ali očigledno, poslije ovoga što se dogodilo u Parizu, ona mora biti pojačana”, zaključio je Dodik.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Čović: Čim završe izbori, pitanje svih pitanja će biti izborni zakon

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je u Sarajevu organizirao tiskovnu konferenciju, odnosno "druženje s medijima" u okviru već ustaljene...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -