DODIK: Nisam obaviješten o isključenju SNSD-a iz Socijalističke internacionale

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nije službeno obaviješten da je isključen iz Socijalističke internacionale, izjavio je danas predsjednik te stranke Milorad Dodik.

– Nisam obaviješten, niti ovog trenutka znam o čemu se radi, rekao je Dodik i dodao da postoje različite spekulacije, ali da je SNSD o navodnom isključenju iz Socijalističke internacionalen već ranije rekao svoj stav i ostaje pri njemu.

Dodik ističe da je to “potpuno alogičan proces, koji je ranije pokrenuo SDPBiH”.

– Prije pet godina je SDPBiH pokrenuto to pitanje, nakon što smo mi ušli u Vijeće ministara BiH, a tamo se tada nalazila i SDA, za koji su tvrdili da je desna politička partija i da je SNSD, kao članica Socijalističke internacionale, prekršila kodeks, jer smo ušli tada u savez s SDA, HDZ-om. Tražili su da se mi sankcioniramo, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Dok je u međuvremenu, kako kaže, trajala ta procedura, pokazalo se da je “upravo SDPBiH ušao s tim istim partijama u koaliciju i samim tim devalvirao svoj prethodni zahtjev“.

Socijalistička internacionala ima, kaže Dodik, svoje mehanizme i zato sve procedure dugo traju.

On je dodao da SNSD ostaje na poziciji demokratskih ideja, te izgradnji društva socijalne pravde i prava.

Potvrdio je da zna da se ovih dana održava Kongres Socijalističke internacionale, u Cape Townu, u Južnoj Africi, a ako se donese konačna odluka o isključenju SNSD-a iz ove svjetske asocijacije, dat će ona i svoj stav.