Utorak, 28 svibnja, 2024

Dodik: Nikoliću sam rekao sada nam treba zajednička srpska politika za regiju

Must Read

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću prilikom prvog susreta rekao da je sada trenutak, bez obzira na to koliko bilo teško, da okupe narod oko zajedničkog cilja.

“Moramo kroz ovo proći zajedno. Sad je prilika da se isprave sve greške u proteklih 20 godina. Ovaj trenutak traži mobilizaciju, a ne destrukciju. To, pak, traži odgovornost svih. Okupljanje je jedini ekonomski program koji mi možemo ponuditi. Ne postoji nikakav čarobni štapić kojim će Srbija privući milijarde. To moraju svi shvatiti”, rekao je Dodik u intervjuu današnjim “Novostima”.

“Moramo naći zajedničke odgovore na probleme koji tište srpski narod – od Kosova do Crne Gore i Hrvatske. Sada nam treba zajednička srpska politika za regiju. Moramo sabrati gdje smo, što nam se događa, što nam je interes i da se za taj interes zajedno borimo”, istaknuo je Dodik.

“Hoću da pokrenem pitanje zaštite srpskog naroda gdje god se on nalazi, jer smatram da je to moja i obveza svih koji smo na mjestima na kojima se odlučuje”, naglasio je Dodik, prenio je Tanjug.

On je rekao da je dobio uvjeravanja da se politika prema Kosovu neće mijenjati kada je osnovni kurs u pitanju, ali da će biti jasno definirana u narednim danima.

“Razumio sam da konačno postoji spremnost da se jasno kaže šta je i kako moguće. Da se više ne daju odgovori na unaprijed spremljena i servirana rješenja, nego da se nude odgovori. Moramo da dajemo odgovore o kojima će se drugi izjašnjavati, a ne obrnuto. E taj odgovor čekam. I uvjeren sam da će ga predsjednik (Srbije) ponuditi”, kazao je Dodik.

On je rekao da je do sada politika međunarodnog faktora bila da umanji značaj Srbije.

“Da se razumijemo, Srbija je dijelom i sama kriva što je često bila u tom statusu, zbog pasivnosti koju je pokazivala u odnosima sa svijetom. Šutjela je i kada se radi o njoj, a i kada se radi o Republici Srpskoj, kada je Daytonski sporazum grubo rušen više puta, a uvijek na štetu srpskog naroda”, kazao je Dodik.

On je dodao da je Srbija najmoćnija država na Balkanu i da mora postati svjesna svoje uloge.

“Osnovni poriv velikog je da drugog učini malim. Ako pristanete da budete mali, onda ćete biti potpuno poniženi, pregaženi. Srbija mora dpovratiti svoje mjesto. Poslije ovoliko godina u politici, potpuno mi je jasno da vas drugi poštuju samo ukoliko imate stav. Svakoga tko nema stav lako zaborave. A još nađu i da vas za nešto okrive.”

“Ponizni ne prolaze nigdje. Autoritet treba uvažavati onoliko koliki on zaista jeste. Samo tako možete pobijediti te autoritete i biti im ravnopravni. Tu nema sramote, ni straha. Na kraju, nema ni cijene”, smatra Dodik.

Uz ocjenu da Srbija ne dobiva ništa, posebno od EU-a, Dodik je naglasio da ne kaže da izbor Srbije ne treba biti EU, ali ne na “jadan način”, jer ona tamo unosi potencijal, tako treba i da se postavi, a ne da moljaka za svoj status, jer Srbiju ne može zaobići, ona je zemlja potencijala, ona ima šansu – nema veze Istoka i Zapada – bez Srbije.

On je poručio da RS-u ne treba staratelj, ali svi, pa i nova vlast u Srbiji, moraju poštivati stav Srpske.

“Nisam siguran da bi bilo koja vlast u Srbiji dobro prošla ako bi okrenula leđa Srpskoj. Zato znam da to nitko neće uraditi. Srbija je naša ljubav, mi sanjamo Srbiju koja će biti jaka i pitana. Živimo za to da ona to postane”, smatra Dodik.

On je rekao da utjecaj na RS nije moguć i da misli da su to već svi razumjeli.

“Mi smo spremni učiniti sve za Srbiju, pa i kad se zadire u naše interese, ali to ćemo činiti samo kad je potpuno jasno da je to u interesu Srbije. I da to činimo svjesno. Vjerujem da će ova vlast podići stupanj odgovornosti prema samoj Srbiji. Da više nikom neće pasti na pamet da vodi politiku da drugi budu zadovoljni. Zadovoljan mora biti vlastiti narod”, rekao je Dodik.

“Spremni smo uvijek i svuda braniti Srbiju. Ali očekujemo isti odnos. Ne može Srbija da se dogovara sa Sarajevom, a da se Banja Luka ne pita. Uvjeren sam da toga neće biti. Kome god to smetalo, naši odgovori moraju biti zajednički”, kazao je Dodik.

U pogledu zahtjeva SNSD-a za ostavkom ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, Dodik je kazao:

„Od ostavke Lagumdžije nećemo odustati. Nije poštovao Ustav po kome mora biti konsenzusa tri naroda, nastupio je u svoje ime. Sad je bila Sirija, ali može biti i Mars, pa i Kosovo. Ne može nam Lagumdžija oduzeti pravo, i neće uspjeti. Raščistit ćemo to jednom zasvagda. Prekršio je Ustav, iznevjerio je, vodi muslimansku, a ne zajedničku politiku. A to neće moći. Idemo dokraja!

Na pitanje što to znači, kazao je: „Nećemo više odlučivati u Vijeću ministara.“

Vezano za RS u BiH, rekao je „Jedno je sigurno: sve što se bude događalo, može biti samo u cilju jačanja potencijala Republike Srpske! Što god to značilo. I u kom god sustavu i organizaciji to bilo. Ni pedalj manje od onog što imamo. A uvijek više. Da li će biti u labavoj federaciji, samostalnosti ili nekoj drugoj integraciji, pokazat će budućnost.

Na primjedbu da su se pojavile i priče da će RS sama krenuti na europskoj trasi, da je Dodik spreman odustati od Bosne koju smatra kamenom o vratu… i da li je dobio neki mig, Dodik je odgovorio:

„Nismo. To je naš prijedlog, jer smo partneri s EU-om. RS je netko tko može iznijeti obveze, drugi dio BiH ne može. Zašto da čekamo Federaciju, koja je nesposobna. Zašto da gubimo? Ali ako Europa to neće – neće. Nismo mi baš spremni da se mnogo znojimo za Europu. Zašto bismo uopće išli prema Europi ako bi ona inzistirala na centralizaciji u kojoj bi se polako ugasila Republika Srpska? Zar netko misli da je netko toliko lud da to uradi? Devedeset posto naroda to ne da. Ne da! I to je točka! Realnost se zove Republika Srpska. Oteli ste nam to i to, ima da vratite. Nećete danas? Vratit ćete sutra! Nećete nikad? Nema Bosne!”

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -