Published On: Pet, kol 10th, 2012

Tihić: nemamo decidan stav HDZ BiH oko odnosa sa SDP-om

”Ako Dragan Čović stane na stranu Milorada Dodika u proceduri smjenjivanja Lagumdžije, onda je doista nova parlamentarna većina rasturena. To je, po meni, sasvim logično” rekao je Sulejman Tihić, predsjednik SDA u intervju za Dnevni list.

Odgovarajući na pitanje o sukobu Lagumdžije i SNSD-a i eventualnoj uključenosti HDZ-a, Tihić kaže kako za sada nema dovoljno elemenata za definitivno odgovoriti na pitanje postoji li ili ne postoji nova parlamentarna većina.

”U ovom trenutku, naime, nemamo decidan stav HDZ-a oko odnosa sa SDP-om, odnosno o inicijativama iz RS-a za smjenu Zlatka Lagumdžije”.

Tihić je rekao kako ga je Božo Ljubić, lider HDZ-a 1990., pozvao na sastanak ”šestorke” u Mostaru. Glavna je tema provedba presude u slučaju “Sejdić i Finci”.

Tihić kaže kako nije sretan razvojem posljednjim događaja i strahuje za posljedice jer je sve to ogromna šteta za BiH i njezin europski put.

”Tu je i rješavanje životnih pitanja. Urušavanje državnih instituera i blokiranje integracije zemlje u EU i NATO savez je doista već kontinuitet SNSD i lidera stranke Milorada Dodika. On to i ne krije i jasno u svojim izjavama negira BiH i njezin opstanak. Zbog toga je vrlo važno da na drugoj strani postoji jedan jedinstven i snažan bosanskohercegovački blok. Ja zbog toga i nisam prihvatio nakon izbora ponudu od Dodika i Ćovića da samo SNSD, HDZ i SDA prave vlast na državnoj razini. Tada nije bilo govora o SDP-u, kao dijelu vlasti.

Ja sam smatrao da SDP ipak mora biti u vlasti jer onda imamo jaču državotvornu opciju. Zbog svega mije nerazumljiva odluka Zlatka Lagumdžije da pokuša izbaciti SDA iz vlasti i da na neki način ostane sam na političkoj vjetrometini. On je jednostavno morao predvidjeti što se može dogoditi ako ostaneš sam i nejak”, rekao je Tihić u intervju za Dnevni list.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare