Published On: Sri, kol 28th, 2019

DODIK: Nećemo srljati, nakon 5. rujna ići ćemo polako i precizno, u skladu s Ustavom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je veoma dobro razumio posljednju izjavu bošnjačkog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i da tako rade oni koji su ranije nešto oteli, pa sad to opljačkano brane.

Povodom Komšićeve izjave da će svatko tko pokuša oteti nadležnosti od BiH završiti u Haagu ili pod zemljom, Dodik je pozvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da pokaže gdje u Ustavu i u Daytonskom sporazumu piše o tim nadležnostima za vojsku, pravosuđe.

Dodik je novinarima na Palama rekao da Komšić, zajedno s OHR-om, koji se stavio na njihovu stranu, tvrdi da on /Dodik/ nešto prijeti.

“A to što Komšić kaže da svi oni koji nešto pokušaju, kao što sam ja nešto najavio, završe u zatvoru ili pod zemljom, to nije nikakva prijetnja. Naravno, ja sam to veoma dobro razumio”, poručio je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska nema potrebu ni za kakvim avanturizmom i da će, sve što se bude radilo, raditi da se ojača izvorni Daytonski mirovni sporazum.

“Naši potezi neće biti mimo Ustava i tražit ćemo da se afirmira ustavna struktura u BiH onako kako to tamo piše, a ne kako je to netko nasiljem nametao, a sada histeričnim izjavama Komšić pokušava očuvati ono što je oteto”, naglasio je Dodik i dodao da to ima svoju proceduru.

Prema njegovim riječima, u Narodnoj skupštini će biti predloženo na koji način treba se to riješiti.

“Razgovarat ćemo s faktorima u BiH i u prvoj fazi predložit ćemo im neke mjere za koje mislimo da treba da se dogovorimo”, istaknuo je Dodik i ponovio da su strane za dogovor u BiH dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a nikakva zajednička razina, nikakvo Predsjedništvo, Parlamentarna skupština ili Vijeće ministara”, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, to što je netko umjetno to pokušao nametuti, dio je zablude.

Dodik je upitao po kojoj logici pravnoj ili ustavnoj ili demokratskoj, ako je netko nasiljem natjerao različite strukture vlasti da u nekom ranijem razdoblju daju suglasnost Republike Srpske da se pristupi sporazumu o oružanim snagama BiH, ne može sada izaći iz tog sporazuma.

“Mi ćemo kao skupština predložiti razgovore Parlamentu Federacije BiH i predložit ćemo ostalim konstitutivnim narodima da se razgovara. Mi ćemo predlagati povlačanje sporazuma o vojsci, sudu i tužiteljstvu, neizravnim porezima i sve ono što su nametnuli visoki predstavnici i u to ne treba nitko sumnjati”, poručio je Dodik.

On je naglasio da se neće praviti nikakva avantura i da će se ići polako, precizno, koristeći sva demokratska sredstva.

“Republika Srpska nema nikakvu potrebu za bilo kakvim avanturizmom. Učinit ćemo sve u okviru spoznaje da 10 mjeseci ne funkcioniraju organi vlasti na razini BiH, a opet Republika Srpska funkcionira. Postavlja se onda logičko pitanje šta će nam ti zajednički organi kojih ionako nema, što bismo to birali kad postoje samo problemi od njih samih”, rekao je Dodik./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare