Published On: Pet, stu 5th, 2021

DODIK: Nećemo brisati nacionalni prefiks za srpskog člana Predsjedništva iz Ustava

Dodik  3.jpg

Ustav BiH na nekoliko mjesta spominje pojam “Hrvat” a na jednom mjestu “hrvatski”, i to na posebno važnom mjestu gdje povezuje hrvatskog člana Predsjedništva s hrvatskim klubom federalnog doma naroda kroz institut veta.

Pri potezanju veta hrvatski član Predsjedništva se ne obraća Parlamentu BiH, niti građanima BiH, niti parlamentu Federacije, nego samo Klubu Hrvata Doma naroda Federacije, kako je definirano Daytonom. Posebno je važno da je mjesto u Ustavu BiH gdje se spominje sintagma “hrvatski”  već u skladu s presudom Sejdić-Finci jer ne precizira nacionalnost kandidata. Prema tome bi se, tehnički, presuda Sejdić-Finci bi mogla provesti na dva načina:

1) zamjenom pojmova “Hrvat” s “hrvatski”, svugdje gdje se pojavljuje

2) brisanjem pojmova “Hrvat”, uz ostavljanje pojma “hrvatski” koji je već u Ustavu, i koji je već u skladu s presudom Sejdić-Finci. Nakon brisanja pojmova “Hrvat”, pojam “hrvatski” bio bi jedini preostali koji se spominje u daytonskom Ustavu.

Milorad Dodik je na samom kraju videa kojeg objavljujemo podržao ovakvo rješenje, jer evidentno ni sama presuda Sejdić Finci ne traži brisanje nacionalnih prefiksa, nego samo mogućnost kandidiranja kandidata, prema tome nema potrebe da se briše pojam srpski dok god se kandidat bilo koje nacionalnosti može kandidirati za poziciju srpskog člana.

 

Dnevnik.ba

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Zigica
Zigica
1 godina prije

Ja budalaštine. Čuj zamjenom pojma “Hrvat” sa “hrvatski” se rješava problem diskriminacije jer se svako može kandidovati? Kako ? Tako što treba računati isključivo na glasove Hrvata, i prema tome mora biti vjerodostojan predstavnik Hrvata.

Šime
Šime
1 godina prije

Svaka čast Dodik.

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Šime
1 godina prije

👍👍👍

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Jasno da jasnije nemože biti.Cijela bit je da se bilo tko može kandidirati ispred svakog naroda s tim da ga biraju predstavnici tog naroda.Ako hrvati izaberu Sejdu nikakav problem jer su glasali da on bude Hrvatski član predsjedništva a ne da nam drugi narod izabere SEJDU.S takvim načinom izbora svi bi bili zadovljni i ova naša napaćena zemlja krenula bi naprijed ali NE kažu pripadnici probošnjačkih stranaka(zato jer nebi više mogli krasti i nebi imali kontrolu nad tzv.manjinom)

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Ne može nikakav Sejdo nikad biti pravi hrvat. Zaboravite to. Jedino Komšić može biti pravi muslić.

Coment
Coment
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Hrvata je sve manje i manje u BiH. Ne može se Sejdo kandidirati ispred Hrvata, jer ga sutra neće ni moći birati Hrvati, jer Hrvata neće biti u BiH. A morat će se poštovati da ima i Hrvata u vlasti pa će mjesta popuniti Ramiz, Edin i sl.

Hrv1VukHrvatinić
Hrv1VukHrvatinić
1 godina prije

Ta nismo mi holiday innovci iz 1993g pa da šaltamo,mjenjamo ili izmišljamo nacionalnost ko Tornjaci iz 23%!

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Hrv1VukHrvatinić
1 godina prije

Ha ha tačno.

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
1 godina prije

To je rekao gospodin Milorad, ae ali što će na to reći gospodin Bakir ili gospodin Dragan…
Briši Hrvat, ali neš brisatSrbin ni Musleman odnosno Bošnjak, Bošnjanin ili kako su se ovi već odlučili nazvati.
Nećemo tako gospon Mile.
Ako će stajati Bošnjak i Srbin , stajat će i Hrvat.
Zna gospodin Dragan da ispod crvene crte nema ići.

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Robinzon Kruso
1 godina prije

Da stoji Hrvat I srbin je u redu. Ali ja bi umjesto bošnjak stavio nešto prikladnije. Npr staviti Obrezani, I svi će znati o kome se radi 😉

Anonimacnogorskeb
Anonimacnogorskeb
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja
1 godina prije

Mutljiman bi bilo najpravednije. Em muslim em mutlja.

Coment
Coment
1 godina prije

Ne može se bilo tko kandidirati ispred bilo kog naroda. Kakve su ovo gluposti! Hrvata je sve manje i manje i ne može se Ramiz kandidirati kao Hrvat, ne zajebajite.

Anonimacnogorskeb
Anonimacnogorskeb
Šta ti kažeš na ovo?  Coment
1 godina prije

Kako ne može. To veće rade. Jesi li ti pao sa kruške.

Coment
Coment
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimacnogorskeb
1 godina prije

Znam da rade, ali shvatih da Poskok to podržava. Kakva je to teorija da nije bitno koje je nacije kandidat sve dok je biran glasovima Hrvata? Sutra Hrvata u BiH neće biti, a ostat će “hrvatska kvota” koju će popunjavati drugi narodi i to je nekima u redu. Zadržati Hrvate u BiH, kroz zapošljavanje, kroz projekte. Ako ovdje nema Hrvata, sve je besmisleno u političkom i svakom drugom smislu pogotovo.