Published On: Pet, stu 5th, 2021

HSS POSUŠJE PROTIV PODREĐIVANJA BLIDINJA FEDERACIJI: Sve što je HDZ predao sarajevskim razinama znamo kako je završilo

U petak (05. studenog) u posuškoj kinodvorani će se održati „sastanak”.

Famozni „Sastanak” su na zahtjev Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje poslušno zakazali vladajući u općini Posušje.

Gdje su nestale priče kako su Hrvati preglasani u Vladi Federacije i kako Hrvata gotovo više i nema u ministarstvima u kojima ministar nije legitimni predstavnik Hrvata?

Ali o tome drugom prigodom.

Uglavnom, „Zahtjev” za „Sastankom” su naši legitimni općinski dužnosnici prihvatili iako dolazi upravo iz takvog ministarstva.

Tema „Sastanka” je Blidinje, točnije proglašenje parka prirode Blidinje – nacionalnim parkom u BiH.

Ništa oko proglašenja parka prirode – nacionalnim parkom ne bi bilo sporno, da se ne radi o čistom prijenosu i ovako oskudnih nadležnosti županija, općina i gradova na federalnu razinu.

  • Kada je 30. travnja 1995. Vlada HR HB donijela Odluku o proglašenju parka prirode Blidinje, vjerujemo kako im ni u primislima nije bilo kako će jednoga dana oni što dolaze poslije njih to dragovoljno prepustiti Sarajevu.
  • Kako bi stvar bila gora, nitko od nadležnih u ovom slučaju nije razgovarao s lokalnom zajednicom niti s općinama koje gravitiraju tom području, a kamo li ih je pitao za mišljenje. Sukladno trenutačnoj sarajevskoj politici za mišljenje nisu pitane ni županije, tj. nadležna županijska ministarstva.
  • Naravno, ni tu nije kraj političkom bezobrazluku sarajevske čaršije jer u u samom prednacrtu Zakona o nacionalnom parku Blidinje granice istoga nisu precizno navedene, te stoji kako će njih svojim aktom utvrditi Vlada Federacije.
  • Prevedeno to znači da Fadil Novalić i Vlada Federacije mogu donijeti Akt kako su granice Nacionalnog Parka ne samo do Bosiljne, nego iste mogu odrediti i do GP „Osoje”, te nakon toga odlučivati smije li i tko u tim granicama graditi, saditi krompir, čuvati stoku ili kositi travu.
  • Svi argumenti zagovornika predaje Blidinja Sarajevu, počinju i završavaju sa „ Dobit ćemo 700 000 KM godišnje za plaće od Sarajeva”.

HSS je stava kako Blidinje posuškom narodu vrijedi puno više od 700 000 KM godišnje za zaposlene u nacionalnom parku, gdje će ponovo Sarajevo odlučivati tko će biti zaposlen, jer županije i općine neće više imati nadležnosti.

HSS poziva sve posuške političke subjekte koji su pozvani na „Sastanak” da kao i HSS budu protiv predaje nadležnosti i prodaje teritorija krvlju obranjenog za 700 000 KM godišnje, a koje će ići u tko zna čije džepove, jer glas „Za” nije glas za nacionalni park nego nacionalna izdaja.

Hrvatska seljačka stranka
guest
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
hvo
hvo
1 mjesec prije

znaci ne daju pare begovi bez podređuvanja a “fbih je i hrvatski entitet”. novac bi se u prirodne dragulje bih trebao jednako rasporedjivati bez obzira jesu li podrucja pod kontrolom merhameta il nisu.

imam ideju, neka posusani nacine gore jedan medzlis za strane turiste i tako pokazu da su za turizam a iskustvo saraj unitarizacije koje imamo s ftv npr me daje nam za pravo da im vjerujemo

Last edited 1 mjesec prije by hvo
Hašim Jufka
Hašim Jufka
Odgovori   hvo
1 mjesec prije

Glupane, u sred arapskih emirata britanci imaju evangelističke crkve i dijelove gdje kao turisti redovno dolaze i igraju golf. Sve je to normalno u civiliziranom svijetu ali ti si u jednoj zabokračini primiivnoj koja dalje od nosa ne vidi. Šta fali i medžlisu ako će turisti dolaziti, trošiti pare tu lokalno i pazi…. Usput i pomoliti se bogu. Ma bravo kockoglavu

hvo
hvo
Odgovori   Hašim Jufka
1 mjesec prije

pa ja sam to upravo predložio, mi trebamo napraviti turistički sadržaj a ne predavati svoj dragulj ikome. to znači da ako gore dolazi puno arapa sutra izvoliti ljudima napraviti jedan mali mekteb gdje mogu da se mole.

Idriz
Idriz
Odgovori   hvo
1 mjesec prije

Turisti na stranu. Svima koji imaju BiH pasoš pripada i Hercegovina i istočna Bosna. Eno u Bosanskoj Krupi 2 crkve i džamija u krugu od 150m. Ovdje to nije strano i kad bi domaći džamiju sebi pravili.

Zigica
Zigica
1 mjesec prije

Dragane judo, plaćeniče, podaniče, izdajniče !

fantom_slobode
fantom_slobode
1 mjesec prije

Hajde, kad su već prodali narod, mogu i jedan park prirode.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Nedajte se Hrvati, tu imate zimski turizam Blidinje i vjerski Medjugorje preko cijele godine!

hvo
hvo
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

medjugorje je nadrealizam nastavak topl liste nadrealista, ne turizam

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Millionski turizam Medjugorje Mostar Split Dubrovnik.

Ghost Protocol
Ghost Protocol
1 mjesec prije

Koliko ja shvatam stav Ustavnog Suda BiH, sve u ovoj zemlji pripada državi, ništa ne pripada njenim građanima (i oni su vlasništvo države), te stoga i o ovoj inicijativi mora odlučivati država. Što znači da Federacija s Blidinjem nema ništa.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Ghost Protocol
1 mjesec prije

Drzava ga nije ni pravila skii center i park, nego njeni mjestani Hrvati..

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Drzava Hrvatima BIH nikad nishta nije niti poklonila niti dala!

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

A ja priče đamija crkva to ne treba na takvim mjestima to danas služi iskljućivo za obilježavanje prostora ,možda da i uz svaku dvoranu napravimo to pa poslje treninga da se malo pomole.

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
1 mjesec prije

Srećom tu je naš HRS i gospodin Slaven…
Sve je rečeno, nemajmo brige.
No za svaki slučaj tu je gospodin Ilija i on je razotkio svu muslemansku ujdurmu sa ishodištem u čaršiji.
Što god bilo apsolutno se ne smije dozvoliti da muslemani imaju svoje govnjive prste u Blidinju.
Čega se oni prihvate to propada.
Pa vidite samo selendru/palanku koju su uradili od Sarajeva…
Njima na upravu ne smiješ dati niti zoološki vrt ili ne daj Bože tramvajske šine…

Cistac
Cistac
1 mjesec prije

Predati Sarajevu Blidinje je kao dati sarajlijama Sarajevo. Upropastit ce ga…