Published On: Uto, pro 24th, 2019

DODIK: Možda Program reformi i nije bio uvjet za državnu vlast, već je to bio Županija Sarajevo

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu za RTRS govorio i o odugovlačenju formiranja državne vlasti i mogućim razlozima.

Vlast na državnoj razini BiH formirana je jučer, nakon više od godinu od izbora. Ključni kamen spoticanja bio je dokument koji je trebalo poslati u NATO. Dodik nije pristao na usvajanje i slanje ANP-a, a SDA je zbog toga odbijala podržati imenovanje novog predsjedatelja Vijeća ministara.

Ipak, Dodik je u intervjuu za RTRS istaknuo jedan zanimljiv kut koji može biti slučajnost, ali je u svakom slučaju indikativan. Naime, on govori o tome da je HDZ od početka govorio da slanje dokumenta u NATO ne treba biti uvjet za formiranje državne vlasti.

“Sada vidimo da to možda i nije bio uvjet, već da je uvjet bila vlast u Sarajevskoj županiji gdje je SDA morala okupiti i one stranke koje su sudjelovale u vlasti u ŽS i ponudi im ministarska mjesta na državnoj razini. Treba primijetiti da SDA kao najvažnija stranka kod Bošnjaka u novom sastavu Vijeća ministara od tri ministra ima samo jednog”, kazao je Dodik.

Iz SDA su do sada naglašavali da je preuzimanje vlasti u Županiji Sarajevo samo prirodni put s obzirom na intenciju formiranja vlasti po vertikali, a da je nastavak NATO puta bio princip ispod kojeg ta stranka nije željela ići. U svakom slučaju nakon formiranja državne vlasti, SDA će uz SBB i DF preuzeti vlast i u Županiji Sarajevo, simptomatično ili ne, prenosi Klix.ba./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare