Published On: Uto, kol 16th, 2016

DODIK: Mi ovdje ne živimo da se svidimo Sarajevu. Pozivam sve građane RS na referendum, to je pitanje našeg statusa i naših života

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je večeras građane Srpske da izađu na referendum o Danu Republike Srpske koji će biti održan 25. rujna i naglasio da se sve radi u skladu sa zakonima i demokratskim procedurama, te da međunarodna zajednica nema razloga za intervenciju.
“Referendum o Danu Republike nije nikakav probni balon, kako smatra Bakir Izetbegović, to je pitanje našeg statusa i pitanje naših života. Niko ne može minimizirati na taj način referendum o Danu Republike”, rekao je Dodik Srni.
Predsjednik Srpske je istaknuo da je taj referendum suštinski veoma važan i zato ljudi ne trebaju ostati tog dana kod kuće nego izaći na referendum.
“Pozivam sve građane Srpske da izađu na referendum i na taj način pokažu opredijeljenost u vezi s Danom Republike i da se suprotstavimo nastojanjima i umiješanosti Bakira Izetbegovića, koji je umislio da može određivati nama datum Republike Srpske i odlučivati u ime nas”, rekao je Dodik.
Komentirajući Izetbegovićeve ocjene u vezi sa 2018. godinom, Dodik je rekao da je to pitanje te godine i tada će se odlučivati o tome, ali u svakom slučaju Izetbegović nije taj koji će o tome odlučiti.
“Stalno pozivanje međunarodne zajednice da ispunjava njihove želje govori o tome da su oni naučili na instrumentalizaciju međunarodne zajednice protiv Srba i Republike Srpske, ali i to je vrijeme prošlo i mi smo preživjeli i tu torturu”, rekao je Dodik.
Predsjednik Republike Srpske je poručio da nitko više ne može nametati svoje stavove Republici Srpskoj.
“Međunarodna zajednica nema razloga za intervenciju, ovo se sve radi u skladu sa zakonima i demokratskim procedurama poznatim u svijetu. Na taj način ne može nitko očekivati da ćemo mi prihvatiti neobjektivno i pristrasno ponašanje međunarodne zajednice u bilo kom smislu. To čujem od nekih veleposlanstava, ali mislim da je riječ o naučenoj priči, da je najlakše okvalificirati i osuditi Srbe i ostati u miru sa Bošnjacima, koji su, naravno, za njih prvi cilj i prva meta u očuvanju njihovih interesa”, rekao je Dodik.
Prema njegovim riječima, nikakvo nametanje /visokog predstavnika Valentina/ Inzka i nikakve zabrane ne dolaze u obzir.
“Pozivam narod da izađe na referendum, čak i u uvjetima ako bi Ustavni sud sramno, prema bilo kojoj osnovi, eventualno zabranio izlazak na taj referendum”, rekao je predsjednik Srpske.
Dodik je naglasio da referendum mora biti održan i da će biti održan 25. rujna “svidjelo se to kome ili ne u Sarajevu”.
“Mi ovdje ne živimo da bismo se svidjeli Sarajevu, mi živimo ovdje da bismo uredili naše odnose i da bi naša zajednica bila funkcionalna i dobra”, zaključio je predsjednik Srpske.
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas da Kolegijum SDA smatra da referendum o Danu Republike Srpske predstavlja probni balon za referendum o otcjepljenju Republike Srpske od BiH, te da u BiH ne može doći do mirnog, niti bilo kakvog razlaza.
Izetbegović smatra da rušenje mirovnog sporazuma neminovno vodi, kako je rekao, rušenju mira u BiH “i vjerojatno u ovom dijelu Europe, a to se planira učiniti 2018. godine”.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>