Published On: Ned, velj 9th, 2014

Dodik: Lagumdžija stoji iza prosvjeda u Federaciji

Očigledno je da samo ekonomski i socijalni problemi u FBiH nisu zapalili zgrade tri kantonalne vlade, već je riječ o političkom projektu koji bi trebalo da eskalaciju događaja iz FBiH na neki način transferirati prema Republici Srpskoj“, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu agenciji Srna da je ponosan na građane Srpske, koji nisu nasjeli na provokacije i dozvolili da se nemiri iz Federacije BiH prenesu u Srpsku.

Lagumdžija će polupati pola Federacije

Dodik je ocijenio kako je u Federaciji BiH posljednje četiri godine potpuno izgubljena kontrola vlasti i situacija ni po čemu ne liči na stabilnost koju ima Republika Srpska.

Naravno da postoje u Srpskoj i oni koji kratko vide i koji su govorili da Srpskoj ne prijeti nikakva opasnost, a jedan od njih je i Bosić“, rekao je Dodik i dodao kako posljednja događanja u Federaciji BiH potvrđuju da se problemi pokušavaju prenijeti u Srpsku.

Svaka destabilizacija institucija Republike Srpske apsolutno izravno utječe na destabilizaciju same Republike i mislim da se to moglo najbolje vidjeti u jučerašnjem nastupu Lagumdžije, koji vapi da se u Srpskoj nešto desi“, rekao je Dodik.

On ističe da je to najbolje svjedočanstvo o onome što se uporno govorilo, a to je da će se “polupati pola FBiH samo da se izazove destabilizaciju i u Srpskoj”.

To je njima glavni i definitivni cilj i nesumnjivo je da je taj žal Lagumdžije za problemima u Srpskoj i prosvjedima vidljivo iskazan jučerašnjom izjavom i potvrđuje da stoje i iza ovih prosvjeda“, upozorio je Dodik.

Prenošenje krize u RS

Predsjednik Srpske je dodao da se politika bošnjačkih stranaka ogleda i u tome što njihovi predstavnici blokiraju rad institucija BiH, konkretno sada Doma naroda zbog Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Prema njegovim riječima, to pokazuje da bi Srpska možda trebala donijeti svoj zakon o toj oblasti, a ovaj na razini BiH proglasiti nevažećim na području Republike Srpske.

Mi ne smijemo i nećemo dozvoliti da se ponovi slučaj registriranja za izbore u Srebrenici“, poručio je Dodik.

Napomenuvši da i ovaj slučaj, u vezi sa zakonom o prebivalištu, pokazuje da bošnjački političari čine sve da se kriza prenese u Republiku Srpsku pa da i tu dođe do masovnih okupljanja i prosvjeda, Dodik je poručio da Srpskoj svako ima pravo da na demokratski i zakonit način izrazi nezadovoljstvo, ali da se neće tolerirati rušilački pohodi.

Huligani i strani plaćenici

“Želim reći građanima Republike da smo odlučni da spriječimo vandalizam i huliganstvo, i to neće proći kod nas. Mi smo godine uložili da napravimo stabilnu Republiku u sigurnosnom smislu i neće sada proći nikakvi huligani ili neki strani plaćenici koji pokušavaju da sada pridobiju pažnju javnosti”, poručio je Dodik.

Osvrćući se na stavove europskih parlamentaraca, poput Doris Pack i Jelka Kacina, koji je rekao da je “prosvjedima u Tuzli BiH krenula k Europskoj uniji”, Dodik je poručio da Republici Srpskoj ne treba EU ako su stavovi poput Kacinovog ono što ona donosi.

Vidjeli smo i da Doris Pack pokušava nekim izjavama i ocjenama popraviti sebi ugled pred biračkim tijelom prije izbora za Europski parlament“, napomenuo je Dodik u intervjuu Srni.