Published On: Pon, srp 5th, 2021

DODIK: Jedino konstitutivnost i ravnopravnost naroda može održati ovu zemlju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su zbivanja u Vijeću sigurnosti UN pokazala da svijet nije kompaktan, da veliki pokušavaju “izgurati svoje politike, ignorirajući čak i međunarodno pravo, kao i da je ukazano da Republiku Srpsku moraju uvažavati jer je faktor međunarodnog prava”.

Dodik je istakao da su “veliki” na ovoj sjednici pokušali izgurati svoje politike o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH, oko čega nije postignuta suglasnost, ignorirajući u ovom slučaju Aneks deset Daytonskog sporazuma, koji je dio međunarodnog prava, kako je to utvrdio i Venecijanska komisija prije 15 godina.

“Visoki predstavnik bira se tako što se članice potpisnice Aneksa 10 dogovore o zajedničkom prijedlogu, koji se potvrđuje rezolucijom u Vijeću sigurnosti UN. To se događalo u svim slučajevima, izuzev Christijana Schwartz- Schillinga, koji se u BiH zato i nije dugo zadržao”, rekao je Dodik za beogradsku “Politiku”.

On ističe da Rusija, Kina i druge zemlje, njih šest u vijeću sigurnosti UN, smatraju da se mora biti privržen međunarodnom pravu po ovom pitanju.

“Za nas je važno da je došlo do rasprave jer su raniji stavovi bili da o tome uopće ne treba diskutirati. Čuli smo jasne poruke u UN kao, na primjer, od predstavnika Kine, koji je rekao da se Republika Srpska mora uvažavati jer je faktor međunarodnog prava”, rekao je Dodik.

Naglasivši da “nema formalnog imenovanja, legaliteta ni legitimiteta koji bi trebao stajati iza imenovanja Schmidta za visokog predstavnika u BiH, Dodik je ukazao da je iskustvo Republike Srpske s visokim predstavnicima veoma loše, jer su po pravilu bili u BiH da degradiraju Republiku Srpsku, pa nema razloga misliti da će ovog puta biti drugačije, naglasivši da nije riječ o osobnim zamjerkama Šmitu”.

“Ne možemo prihvatiti njegov izbor, njegovo djelovanje i suradnju u smislu prihvaćanja njegovih odluka”, rekao je Dodik.

Govoreći o otporu NATO i EU da u deklaracije uvrste “prava konstitutivnih naroda”, što su neki razumjeli kao novu politiku i afirmaciju “građanskog”, Dodik je rekao da je to je ideološka borba ljevice i desnice u Europi, koju “treniraju” preko BiH.

“Konstitutivnost je jasno precizirana u Ustavu BiH. A da bi se to promijenilo, morao bi se mijenjati Ustav, s čime se i mi trebamo suglasiti, a to se neće dogoditi. Kao što se ni Hrvati neće složiti. Zato je to samo u domenu jedne načelno prazne političke rasprave”, istaknuo je Dodik.

On ističe da se treba držati Ustava BiH, jer unaprijed treba znati da baziranje zemlje na konstitutivnosti i dvoentitetskom uređenju neće biti promijenjeno.

“Izgleda da im je teško shvatiti da ovdje postoji teška povijest tri naroda i da jedini koncept koji može održati ovu zemlju jeste ravnopravnost naroda. Svi smo mi za univerzalna prava građana, koja zagovaraju, ali smo prije toga za prava konstitutivnih naroda, balans koji je po tom pretočen u sadašnji Ustav mora biti održan jer se pokazalo da samo na osnovu njega BiH može živjeti”, rekao je Dodik.

On je istakao da bi bilo porobljavanje nametanje ovog grubom silom, eliminirajući sve protivnike tog koncepta, kao i da to ovdje ne bi funkcioniralo, jer bi značilo stvaranje koncepta koji nije međunarodno priznat.

Govoreći o izveštaju o Srebrenici koji je sačinila međunarodna ekspertska komisija, Dodik je naveo da bi se “svi koji se time bave trebali upoznati s tim izvještajem, u kojem je jasno vidljiv koncept sotanizacije Srba, na kom se marljivo radilo”.

“U tabelama možete vidjeti da se u zapadnim medijima Srbi u negativnom kontekstu spominju po 700 puta, a recimo muslimani i Hrvati samo jednom”, rekao je Dodik.

Govoreći o pozivu Republike Srpske da se razgovara o budućnosti, Dodik je istaknuo da su Hrvati podržali razgovore, a Bošnjaci to neće jer misle da su “centralni komitet BiH” i da im se može da određuju sva kretanja u zemlji.

“Republika Srpska je opredijeljena za razgovor i dogovor. Djeluje da Bošnjaci to ne žele, ali povjesno je važno da su Srbi pozivali na razgovor kako bi se riješili problemi koji evidentno postoje. Kad jednog dana shvate da se problemi moraju rješavati, trebaju znati da Srbi imaju pripremljen tim i platformu za pregovore, a platforma su Ustav i Dayton, ali i pojačana autonomija Republike Srpske u okviru BiH”, rekao je Dodik.

Dodik ističe da Srpska, ne samo da hoće povećanu autonomiju u odnosu na postojeće stanje, u koje je gurnuta nasiljem međunarodnog faktora, već i u odnosu na Ustav.

“Zašto to nekom nije legitimno? povijest je pokazala, pa to i oni trebaju znati kuda vodi svojeglavost, a odbijanje razgovora jeste baš to. Srbi su poslali jasnu poruku, želimo razgovor, imamo platformu, zalažemo se za mir i pregovore. Čekat ćemo vas dok ne budete spremni”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x