DODIK: Jadna je država u kojoj sve reforme rade stranci

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras novinarima u Sarajevu da nije ni pogledao Ekonomsku reformsku agendu za BiH, koju su usvojili Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH, dok to odbija učiniti Vlada Republike Srpske.

”To nije ni došlo do mene. Čuo sam da ima nekoliko različitih verzija, da je ovo karikatura, koja je trebalo da se danas provede kada je trebao doći povjerenik za proširenje Europske unije Johanhes Hahn. Nešto na brzinu da se potpiše, a onda ne znate ni što ste potpisali, a zatim vam dođe za deset dana, pa da se hvatate za glavu. Zato ništa nije moglo biti usuglašeno”, rekao je Dodik.

Kazao je da ”te karikature, koje služe nekima da se vježbaju nad nama naravno da neće potpisati”, te zaključuje da se najviše može očekivati da različiti nivoi vlasti usuglase dokumente i da ih usvoji svako na svom nivou.

”Nikakvo potpisivanje se neće dogoditi”, kaže Dodik.

Mišljenja je da je jadna ona zemlja u kojoj sve reforme prave stranci.

”Od Europske unije nemamo ni pomaka ni govora o tome kako nadoknaditi gubitak od milijardu KM, koji ćemo imati kroz primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Time su ugroženi proračuni na svim nivoima”, podcrtao je Dodik.

Također, izrazio je nezadovoljstvo zbog činjenice da se, kako kaže, bez konzultacija namjerava ”poturiti” rezolucija UN-a o Srebrenici.

”Svi očekuju da stavi u nezavidan položaj srpski narod i Republiku Srpsku. To nije nešto što može biti pomirenje”, rekao je Dodik.