Deutschland Funk: IS otvara novi front na Balkanu

Balkan je do sada važio samo kao mjesto za regrutaciju za rat u Siriji i Iraku. Sada se muslimani tog regiona izravno pozivaju na terorističke napade u svojim zemljama.

Mladić s dugom bradom, očito iz BiH, poziva u video-snimku: “Podmetnite eksploziv pod automobile. Otrujte nevjernike, ubijte ih gdje god da su. U Srbiji, u Bosni, u Sandžaku. “Ovako ono što se vidi na snimku prenosi portal njemačkog radija Deutschland Funk. U tom članku se navodi kako se primjećuje promjena strategije IS-a na Balkanu.

“Da li se na Balkanu otvara novi front IS-a uz pomoć pojedinaca. Peter Neumann s londonskog King ‘s Collega vjeruje: “Oni su tu upućeni na pojedine počinitelje koji se pozivaju da počine šokirajući djela. Krajem travnja se u Zvorniku odista odigrao takav teroristički napad. Jedan naoružani čovjek je uz povike ‘Allahu ekber’ ubio jednog policajca. Napadač je imao intenzivne kontakte sa jednim povratnikom iz Sirije.

 Deutschland Funk: IS otvara novi front na Balkanu

Balkan je do sada važio za mjesto tranzita za one koji žele ići u “džihad”. Selefistički propovjednici tu regrutiraju borce, prvenstveno među stanovništvom BiH i Kosova. Stručnjaci opasnost vide iu formiranju selefijskih sela u BiH. Politolog Vedran Džihić sa sveučilišta u Beču kaže: “Ako se pogleda broj regrutovanih za IS u odnosu na broj stanovnika, onda su BiH i Kosovo tu na prvom mjestu. Postoji opasnost da, s obzirom na dugotrajno loše stanje gospodarstva i teške socijalne uvjete, ta tendencija bude u porastu. “

Posebno perfidna igra se ogleda u poticanju straha od rata. Ono što funkcionira na izborima u BiH, to bi trebalo omogućiti i priljev pristalica IS-u. Tako džihadista u video-poruci upozorava od novih masakara u Srebrenici, Mostaru ili Goraždu i tvrdi da je jedini spas od toga – formiranje Islamske dražave “, prenosi Deutschland Funk.