Published On: Pon, stu 13th, 2017

Dodik: Izetbegović puca iz prazne puške, možda patriote može da nađe u ID

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da izjave bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića vode ka destabilizaciji i da se njima stavio na mjesto prvog čovjeka koji promovira nasilje na Balkanu.

Dodik je komentirajući izjavu Izetbegovića o tome da BiH treba da prizna  Kosovo, istakao da bošnjački član Predsjedništva opasno zloupotrebljava tu poziciju jer ono što on govori nije stav BiH, već njegov lični i na taj način on ne može da predstavlja BiH.

“On govori i da bi nešto napao Republiku Srpsku. Može se postaviti pitanje čime, iz koje prazne puške on može da puca, na koje prijatelje se on poziva, ove iz Sirije, koji su sada izgubili `Islamsku državu` za koju se i on zalaže i zalagao se i njegov otac Alija Izetbegović, koji je napisao političku platformu za islamsku državu”, rekao je Dodik Srni.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je Alija Izetbegović govorio da bi žrtvovao mir za BiH i da je to učinio, a da Bakir slično poručuje.

“S tim što Bakir Izetbegović valja gluposti, sam sobom je zanesen, svojim navodnim uspjehom, priznao bi Kosovo, a Republiku Srpsku bi napao svojim, ne znam kakvim, snagama. Nemoguće je odvojiti pitanje Kosova i govoriti o priznanju Kosova, jer tada ne priznajete teritorijalni integritet Srbije sa kojom navodno Bakir pokušava da pošalje poruku da želi da surađuje”, napomenuo je Dodik.

Predsjednik Dodik je poručio da će Republika Srpska ići svojim putem, da ima kako da se brani i ima tko da joj pomogne.

“Ne mora Bakir Izetbegović o tome da se brine, niti treba nešto o tome da zna i otkud ovakve njegove izjave koje su išle za tim da nam poruči da je spreman kao, navodno, da okupi BiH patriote”, rekao je Dodik.

Dodik ističe da BiH patriota nema u Republici Srpskoj, a koliko razumije situaciju, nema ih ni kod Hrvata u BiH.

“Možda bi malo tih patriota našao u pripadnicima Islamske države, a ostali bošnjački svijet nije spreman ni na kakvu radikalizaciju. Ali Bakiru Izetbegoviću to ne smeta i on bi nastavio i dalje da promovira ideju rata”, dodao je Dodik.

On je napomenuo da u Republici Srpskoj ne postoji nikakva formalna odluka o procesu osamostaljenja, ali da u Srpskoj ljudi o tome razmišljaju.

“A što to razmišljanje smeta Bakiru, to je njegov problem”, dodao je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, ta Bakirova izjava najviše govori o njemu, on živi u stereotipu, a za Srpsku to može da bude opasna stvar jer on prijeti nasiljem.

Dodik je poručio da u Republici Srpskoj nema snaga koje su spremne na nasilje, da Srpska vodi miroljubivu politiku i da je spremna da rješava probleme političkim sredstvima.

“A Bakir, vidim, da je spreman da rješava vojnim sredstvima. Samo ću mu reći da zna da imamo čime da se branimo, nemoj da mu padne na pamet da prelazi entitetsku liniju ni sa kim. A veoma dobro ćemo razmisliti i koliko ćemo SIPA i Oružane snage BiH ovdje još dugo da trpimo”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sa takvim izjavama Bakir Izetbegović šalje poruku da u okviru tih snaga na prostoru Srpske postoje oni koji su spremni da upotrijebe nasilje.

Komentirajući izjavu Bakira Izetbegovića o tome da Srbija treba da odustane od nametanja u Sandžaku i da “prepusti ljudima tamo da normalno dišu”, Dodik je istakao da se Izetbegović neprimjereno miješa u unutrašnje stvari druge zemlje, da to predstavlja napad na Srbiju.

“Ovdje je pala svaka maska, pa i onih u Beogradu koji su mislili da je Bakir Izetbegović adresa za normalizaciju odnosa”, rekao je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdi da će BiH priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, što je, kako kaže, i dosad trebalo da učini.

U slučaju da Republika Srpska krene putem Katalonije i proglasi nezavisnost, Izetbegović kaže da će raditi ono što će raditi sve patriote u toj zemlji.

“Braniti ono na šta smo stekli pravo borbom od 1992. do 1995. godine, pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom”, kaže on.

Govoreći o Sandžaku, Izetbegović je za DW rekao da nije zadovoljan položajem te regije u Srbiji, koju naseljavaju većinom Bošnjaci.

“Smatram da Srbija treba da odustane od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku. Srbija treba da odustane od nametanja, jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a riječ je o učešću Bošnjaka u policiji, tužilaštvu, sudstvu ili kada je, na primjer, riječ o imenima škola”, dodao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, taj prostor treba prepustiti tim ljudima da normalno dišu, da izgrade infrastrukturu.

NEZAVISNE.COM

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x