Published On: Pon, stu 13th, 2017
#3rd |

Vladimir Šeks u Mostaru predstavio knjigu ‘Državni udar’

Knjiga “Državni udar – Kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH (I. I II. dio), autora Vladimira Šeksa, predstavljena je u ponedjeljak navečer u Mostaru.

Šeks je kazao kako je riječ o knjigama koje predstavljaju njegov pokušaj da s jedne povjesne distance, uzimajući u obzir razne autore, prikaže prilike ili bolje rečeno neprilike koje su povezane s 93. i 94. godinom, a koje obuhvataju jedno od, kako je kazao, najtežih razdoblja hrvatske najnovije povijesti.  Posebno se istaknuo osvrt na ulogu hrvatske državane politike prema BiH na hrvatsko-muslimanski rat 93. godine, a sve u svjetlu objave presude Haaškog suda u slučaju Prlić i ostali koja je zakazana za 29. studenoga ove godine.

– Ja nastojim kroz ove dvije knjige ukazati i dokazati kako je prvostupanjska presuda Haaškog suda Prliću i ostalima neodrživa, da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata kojeg su navodno činili hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Republike Hrvatske Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske Janko Bobetko zajedno s vojnim i političkim vrhom Hrvatske Republike Herceg-Bosne, da se nije radilo o udruženom zločinačkom poduhvatu. Jedno od kruinskih dokaza za to je i izdvojeno misljenje predsjednika Raspravnog vijeća Haaškog suda sudca Jeana Claudea Antonettija koji je u svom izdvojenom mišljenju otklonio bilo kakvu odgovornost hrvatskog državnog vrha, predsjedenika Tuđmana i ostalih da su bili sudionici udruženog zločinačkog pothvata – kazao je Šeks.

Dodao je da bi, ako bi bila potvrđena prvostupanjska presuda u slučaju Prlić i ostali, to bi imalo vrlo ozbiljne nesagledive političke konsekvence i za odnose svih naroda u BiH i odnose između Hrvatske i BiH.

– Moj je kredo da nastojim oboriti onaj mit koji se provlači, da su Tuđman i Milošević dijelili BiH u Karađorđevu i da je rezultat tog dogovora krvavi rat u BiH. Ja želim dokazati da nije bilo nikakvog takvog dogovora, želim dokazati da Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatska republika Herceg-Bosna i njeno vojno krilo Hrvatsko vijeće odbrane nisu bile nelegitimne tvorevine ni sa stajališta Ustava BiH ni sa stajališta međunarodnog prava, nego da su bili zaštita i štit u ovom slučaju hrvatskog naroda ali i bošnjačkog naroda u odnosu prema srbijanskoj agresiji – kazao je Šeks.

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž u izjavi za novinare je kazao kako knjige Vladimira Šeksa obrađuju hrvatsku politiku devedesetih godina prema BiH.

– Cijenimo kako je vrijedno predstaviti ove knjige večeras u Mostaru zato što su, po našem sudu, one vrijedan doprinos objektivnijem sagledavanju rata i ratnih okolnosti u BiH posebice iz razloga što se radi o autoru koji je pisao ove knjige na temelju izvorne građe – kazao je Raguž, prenosi Prvi.tv

 

 

 

 

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x