Dodik: Ima pomaka u razgovorima; Sljedeći sastanak oko 20. listopada

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon kooradinacijskog sastanka partnera u vlasti na nivou BiH da se sada razgovara o izmjenama zakona kako bi se omogućilo dolaženje do formalno-pravnih preduvjeta za formiranje nove Središnjeg izbornog povjerenstva do kraja godine kako se ne bi opet nešto radilo u izbornoj godini.

Dodik je dodao da SIP nije izabran u skladu sa Zakonom.

“Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izborima odnose se na pozicioniranje Centralne izborne komisije koja je veoma sumnjivo izabrana. Mora se izmijeniti zakon kako bi došlo do promjene CIK-a“, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da na stolu tek treba da se nađu teška pitanja, a to je izborna reforma.

“Mi iz Republike Srpske smatramo da je CIK sebi neopravdano i mimo propisa i Ustava pribavila sebi pravo, a provodi izbore za izbor predsjednika, poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske te lokalne izbore. To će morati biti definirano kroz novu reformu izbornog zakona“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da na sastanku ništa nije konačno dogovoreno ali da ima pomaka.

Lider SNSD-a Milorad  Dodik rekao je da je paket na bazi od 14 prioriteta je usvojen.

“Radili smo i na Berlinskom procesu, dogovoreno je da se to završi“, rekao je Dodik na konferenciji za medije nakon sastanka u Mostrau.

Kada je u pitanju Sud BiH, Dodik je naglasio da se godinama upozorava na to da ni Sud ni Tužiteljstvo BiH nisu legitimno formirani.

Kako je rekao, dogovoreno je da se na nivou Suda BiH treba formirati žalbeno vijeće.

Dodik je rekao da je atmosfera na sastanku bila prijatna te zahvalio lideru HDZ-a Draganu Čoviću za gostoprimstvo.

Dodik je rekao da nije optimist kada je riječ o Еuropskoj uniji jer, kako kaže, ne može da prihvati da neko ode u Generalnu skupštinu Ujednjenih nacija i tamo iznosi svoje osobne stavove.

“Nećemo to više gledati, ako neko prestavlja politiku, mora se usuglasiti. Apeliram da se to ne radi“, poručio je Dodik.

Kako je rekao lider SNSD-a Milorad Dodik sljedeći sastanak biće održan oko 20. listopada.

atvbl.rs