Published On: Ned, lis 6th, 2019

DODIK: Da predstavnici međunarodne zajednice u BiH imaju ista mjerila prema svima, zabranili bi Deklaraciju SDA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će se o statusu Republike Srpske jednog dana opredijeliti narod, kao i da se ne može gotovo identična situacija na Kosovu i u BiH rješavati na dva različita načina. Komentirao je i Deklaraciju SDA kazavši da bi, u slučaju da imaju ista mjerila za sve u BiH, predstavnici međunarodne zajednice istu osudili i zabranili.

“Svima je danas jasno kakva bi odluka bila da jednog dana ljudi u Republici Srpskoj imaju priliku izjasniti se. Gradimo upravo tu atmosferu i priliku, jednog dana narod će se opredijeliti o statusu Srpske. Taj status možemo prepoznati već danas, naravno da se podrazumijeva potpuna integriranost sa Srbijom i svim elementima”, rekao je Dodik za “Kurir”.

On je istaknuo da Republika Srpska, ukoliko zbog Kosova bude nastavljen i održan pritisak, ima legitimno pravo pojačati svoje zahtjeve za utvrđivanje statusa.

“Ne možete gotovo identičnu situaciju koju imate na Kosovu i u BiH rješavati na dva različita načina i da pričate kako Šiptari imaju pravo na presedan, a BiH mora da šutjeti”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, odluka o načinu rješavanja pitanja Kosova pripada isključivo službenom Beogradu, i u tom pogledu treba podržati pregovarače.

“Oni koji smatraju da Kosovo treba reintegrirati u cjelini u sklopu Srbije, trebaju naći odgovore na to kako bi to izgledalo. Neka vrsta razgraničenja mentalnog već se dogodila, svakako i praktičnog, to bi bila jedna od najboljih varijanti”, smatra Dodik.

Za Richarda Granella, specijalnog izaslanika SAD-a za Kosovo , Dodik je rekao da je imenovan u ime američkog predsjednika Donalda Trumpa, ali da ne zna tko je on, te napomenuo da nema pozitivna iskustva s izaslanicima iz Amerike.

Govoreći o tome što je cilj napada koje Bakir Izetbegović i njegovi mediji vode protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodik je rekao da Bošnjaci, političko Sarajevo, žele nanijeti što više zlobe Srbiji, a da je Vučić, najviđeniji Srbin i političar, meta broj jedan, budući da niže uspjehe na međunarodnom i unutarnjem planu.

Dodik je istaknuo da sljedbenici Islamske deklaracije Alije Izetbegovića, koji se zalažu za uvođenje šerijata, čine sve da bi se Srbija okarakterizirala kao loša, da Republika Srpska ne treba postojati.

Odgovarajući na pitanje provodi li se Daytonski sporazum u BiH, Dodik kaže da je Dayton srušila međunarodna zajednica predvođena visokim predstavnikom, koji je uveo antidaytonske ovlasti i nametao zakone, poremetio ustavni poredak i politički sustav.

“Ugrozio je balans između entiteta, balans između tri konstitutivna naroda. Rješenje je da narodi sami odluče”, poručio je Dodik.

Kada je riječ o deklaraciji SDA, koju je nedavno usvojio Kongres te stranke, Dodik je ponovio da je ona antisrpska, antiustavna i antidaytonska, te kako bi, da visoki predstavnici imaju isto postupanje, taj dokument sigurno bio osuđen i zabranjen.

“Meni su uveli sankcije zbog retorike i govorili da je to antidaytonski. To su dvostruki aršini. Što se našeg odgovora tiče mi ćemo pojačati našu politiku o samoopredjeljenju u smislu odluke o tome na koji način, gdje i što ćemo raditi”, rekao je Dodik.

Na pitanje hoće li poslušati Vučićev savjet da treba reagirati suzdržano i izbjegavati prenagljene reakcije, Dodik je odgovorio da su reagirali svi koji su trebali reagirati.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare