Published On: Sub, svi 11th, 2013

DODIK: 'Bosna je propala, a Inzko je lažljivac'

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je u petak ocijenio kako Bosna i Hercegovina ne može opstati, a istodobno je brutalno izvrijeđao visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Inzka nazvavši ga “lažljivcem”
 
“Bosna je propala i prije nego što je formirana, ona nema šanse da preživi”, kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci dodajući kako to ne mogu promijeniti ni “svi napori, masovne operacije i laži Inzka”.
Dodik je zapravo napao visokog predstavnika zbog njegova posljednjeg izvješća o stanju u BiH upućenog Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. U tom je izvješću austrijski diplomat upozorio na nastavljena nastojanja iz Republike Srpske da se ospori teritorijalni integritet i suverenitet BiH, vidljiva među ostalim i kroz opetovane prijetnje o odvajanju tog entiteta.
“On (Inzko) se poziva na laži i na tvrdnje koje ne postoje. To je lažno izvješće”, kazao je Dodik ustvrdivši kako RS napadima na Sud i Tužiteljstvo BiH ne ruši ustavni poredak BiH jer tih institucija nema u ustavu.
“Ta njegova služba (Ured visokog predstavnika) patološki laže”, zaključio je Dodik.